Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań
. By nie podawać ich ciągle w tej samej postaci często nadziewam je .Uważam ,że
bardzo smaczne są jeśli do środka kotleta włoży się po łyżeczce chrzanu. Te są
akurat z chrzanem Wasabi – ale może być również zwykły chrzan ..
Czas : 1 godzina
Składniki :0,25 kg mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowe )
2 cebule
1 jajko
1 czerstwa bułka średniej wielkości
mleko do namoczenia bułki
majeranek
pieprz mielony
maggi w płynie
bułka tarta do panierowania
olej
1 łyżka masła
6 łyżeczek chrzanu
Bułkę namoczyć w mleku . Odcisnąć . Rozdrobnić . 2 cebule drobno usiekać i
usmażyć na złoto . Mięso wyrobić z połową podsmażonej cebuli , bułką ,jajkiem .
Doprawić majerankiem , pieprzem i maggi. Formować kotlety ( z tej porcji
wychodzi 6 sztuk ).Na każdy kotlet nałożyć chrzan , uformować kotlet wokół
niego i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano . W
ostatniej fazie smażenia dodać na patelnię masło do smaku .Chwilę dusić .
Podawać z ziemniakami puree , obłożone pozostałą podsmażoną cebulką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz