piątek, 17 lutego 2012

Okoń nilowy w panierce


Soczysty okoń nilowy w panierce .Wcześniej marynowałam go w zalewie z soku z cytryny , przypraw i oleju . Zauważyłam , że ryby które poleżą w marynacie są o wiele smaczniejsze niż te które doprawia się kilka chwil przed smażeniem .
Dziś dla odmiany zrobiłam okonia panierowanego w jajku i bułce tartej , a potem  smażonego w głębokim tłuszczu .A do tego frytki i surówka z kiszonej kapusty z olejem i cebulką .
Czas : 1 godzina
Składniki:
3 porcje filetów z okonia morskiego
1 jajko
bułka tarta do panierowania
1/2 cytryny
olej z pestek winogron
biały pieprz
przyprawa piri-piri ( opcjonalnie)
1 łyżeczka miodu
sól

Okonia rozmrozić ( bo można go u nas kupić tylko zamrożonego - w każdym razie ja tylko na takiego natrafiam ) . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Przygotować marynatę z 1/4 szklanki oleju , soku z połowy cytryny , szczypty piri-piri , grubo mielonego pieprzu , szczypty soli , miodu .

Zalać rybę marynatą i pozostawić na 45 minut.

Wyjąć porcje ryby z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami .Ponownie posypać szczyptą soli i pieprzu.Jajko roztrzepać dokładnie na talerzyku z łyżka wody .
Panierować kawałki okonia w bułce tartej -jajku-bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść rybę i smażyć na rumiano z obu stron .

Podawać na świeżo np. z frytkami i surówką z kiszonej kapusty 

Brak komentarzy: