Soczysty
okoń nilowy w panierce .Wcześniej marynowałam go w zalewie z soku z cytryny ,
przypraw i oleju . Zauważyłam , że ryby które poleżą w marynacie są o wiele
smaczniejsze niż te które doprawia się kilka chwil przed smażeniem .
Dziś
dla odmiany zrobiłam okonia panierowanego w jajku i bułce tartej , a potem smażonego w głębokim tłuszczu .A do tego
frytki i surówka z kiszonej kapusty z olejem i cebulką .
Czas
: 1 godzina
Składniki:
3
porcje filetów z okonia morskiego
1
jajko
bułka
tarta do panierowania
1/2
cytryny
olej
z pestek winogron
biały
pieprz
przyprawa
piri-piri ( opcjonalnie)
1
łyżeczka miodu
sól
Okonia
rozmrozić ( bo można go u nas kupić tylko zamrożonego - w każdym razie ja tylko
na takiego natrafiam ) . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Przygotować
marynatę z 1/4 szklanki oleju , soku z połowy cytryny , szczypty piri-piri ,
grubo mielonego pieprzu , szczypty soli , miodu .
Zalać rybę marynatą i
pozostawić na 45 minut.
Wyjąć
porcje ryby z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami .Ponownie
posypać szczyptą soli i pieprzu.Jajko
roztrzepać dokładnie na talerzyku z łyżka wody .
Panierować
kawałki okonia w bułce tartej -jajku-bułce tartej.
Podawać na świeżo np. z frytkami i surówką z
kiszonej kapusty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz