piątek, 17 lutego 2012

Rolada rybna ze szczupaka


Pracochłonna . Wykwintna . Smaczna .


Czas :2 -2,5 godziny

Składniki :szczupak
                  2 marchewki
                  1 pietruszka
                  1/8 selera
                  ½ pory
                  1 cebula + 1 cebula
                  4 ziela angielskie
                  2 liście laurowe
                  1 goździk
                  Szczypta soli
                  1 bułka
                  4 jajka
                  ½ szklanki mleka
                  4 łyżki bułki tartej
                  2 łyżki oliwy
                  Sól
                  Pieprz mielony
                  Masło do smarowania serwety
Szczupaka oskrobać , wypatroszyć . Umyć . Wyciąć filety . Ugotować wywar z głowy, kręgosłupa i ości szczupaka, warzyw, 1 cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych, goździka , szczypty soli i ok. 1 ½ litra wody . Filety szczupaka zmielić . Bułkę namoczyć w mleku , odcisnąć . Wymieszać mięso , namoczoną bułką , bułką tartą , zeszkloną na oliwie cebulą , przyprawami , żółtkami i ubitą piana z białek .Lnianą ściereczkę wysmarować masłem . Włożyć masę mięsną na ściereczkę , ściśle zawinąć. Związać końce .Włożyć do garnka . Zawiesić w wywarze podwiązane do drewnianej łyżki . Gotować na małym gazie przez 1 godzinę .Wyjąć . Rozwinąć . Pokroić w plastry . Podawać na ciepło z sosem chrzanowym lub koperkowym .
Tak przygotowaną roladę można również zalać galaretą przygotowaną na wywarze
Z gotowania rolady.

Brak komentarzy: