Pracochłonna . Wykwintna .
Smaczna .
Czas :2 -2,5 godziny
Składniki :szczupak
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula + 1 cebula
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 goździk
Szczypta soli
1 bułka
4 jajka
½ szklanki mleka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz mielony
Masło do smarowania serwety
Szczupaka oskrobać , wypatroszyć . Umyć . Wyciąć filety . Ugotować wywar z głowy, kręgosłupa i ości szczupaka, warzyw, 1 cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych, goździka , szczypty soli i ok. 1 ½ litra wody . Filety szczupaka zmielić . Bułkę namoczyć w mleku , odcisnąć . Wymieszać mięso , namoczoną bułką , bułką tartą , zeszkloną na oliwie cebulą , przyprawami , żółtkami i ubitą piana z białek .Lnianą ściereczkę wysmarować masłem . Włożyć masę mięsną na ściereczkę , ściśle zawinąć. Związać końce .Włożyć do garnka . Zawiesić w wywarze podwiązane do drewnianej łyżki . Gotować na małym gazie przez 1 godzinę .Wyjąć . Rozwinąć . Pokroić w plastry . Podawać na ciepło z sosem chrzanowym lub koperkowym .
Szczupaka oskrobać , wypatroszyć . Umyć . Wyciąć filety . Ugotować wywar z głowy, kręgosłupa i ości szczupaka, warzyw, 1 cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych, goździka , szczypty soli i ok. 1 ½ litra wody . Filety szczupaka zmielić . Bułkę namoczyć w mleku , odcisnąć . Wymieszać mięso , namoczoną bułką , bułką tartą , zeszkloną na oliwie cebulą , przyprawami , żółtkami i ubitą piana z białek .Lnianą ściereczkę wysmarować masłem . Włożyć masę mięsną na ściereczkę , ściśle zawinąć. Związać końce .Włożyć do garnka . Zawiesić w wywarze podwiązane do drewnianej łyżki . Gotować na małym gazie przez 1 godzinę .Wyjąć . Rozwinąć . Pokroić w plastry . Podawać na ciepło z sosem chrzanowym lub koperkowym .
Tak przygotowaną roladę można
również zalać galaretą przygotowaną na wywarze
Z gotowania rolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz