sobota, 31 marca 2012

Kluski śląskie wg Babcigramolki


Fantastyczny dodatek do sosów, gulaszu , mięs duszonych . Moje dzieci nazywały je kluski z dziurką . Podobno to właśnie przez ten dołek są takie smaczne ( ! ? ) .




Czas : 1 godzina

Składniki :
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana ( ¼ objętości ziemniaków )
szczypta soli

Ziemniaki obrać i ugotować . Dobrze odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce ). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk . Przedzielić go na 4 części . Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje . Dodać te ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc . Wałkować w rękach kuleczki – w każdej dobić palcem dołek ( uciskając ciasto. Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju - 3 minuty od wypłynięcia .



Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze .
Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie np. z zasmażaną kapustą kiszoną , okraszone skwarkami z boczku. 


Brak komentarzy: