Fantastyczny dodatek do sosów,
gulaszu , mięs duszonych . Moje dzieci nazywały je kluski z dziurką . Podobno
to właśnie przez ten dołek są takie smaczne ( ! ? ) .
Czas : 1 godzina
Składniki :
mąka ziemniaczana ( ¼ objętości
ziemniaków )
szczypta soli
Ziemniaki obrać i ugotować .
Dobrze odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w
maszynce ). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk . Przedzielić go na 4 części
. Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje . Dodać te
ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było
ziemniaków. Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc . Wałkować w rękach
kuleczki – w każdej dobić palcem dołek ( uciskając ciasto. Gotować na osolonym
wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju - 3 minuty od wypłynięcia .
Niektórzy dodają do ciasta
jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są
delikatniejsze .
Można je podawać jako dodatek
do II dania lub jako samodzielne danie np. z zasmażaną kapustą kiszoną ,
okraszone skwarkami z boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz