Nie zawsze
musi być to postna potrawa .
Czas : 2,5
godziny
Składniki
:
35 dag suchego makarony łazanki
1 kg kiszonej kapusty ( z
marchewką )
garść suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
1/2 szklanki oliwy słonecznikowej
( lub z pestek winogron )
pieprz mielony
miód
2 kostki bulionu drobiowego
1 łyżka masła
sos sojowy
2 cebule
30 dag wędzonego boczku
Kapustę
wypłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą
i gotować odkrytą przez godzinę . Odcedzić . W czasie kiedy gotuje się
kapusta zalać 1/2 litra wody grzyby i ugotować je . Wywar z gotowania grzybów
przelać do kapusty , grzyby pokroić w paseczki i też dać do kapusty. Podsmażyć
na 2 łyżkach oleju cebulę - przełożyć do kapusty. Boczek pokroić w małą kostkę
i wysmażyć na skwarki - dać do kapusty razem z tłuszczem . Wszystko dobrze
wymieszać. Dolać olej. Wrzucić kostki bulionowe , masło . Dusić 1,5 godziny.
Po
godzinie duszenia doprawić miodem , pieprzem mielonym , sosem sojowym .
Ugotować w
osolonej wodzie makaron łazanki. Odcedzić . Zmieszać z.
kapustą . Zostawić przykryte na 10 minut.
Podawać
posypane natką pietruszki.
Z tej
porcji wychodzi 6 porcji.
Wszystkim
których przeraża długość czasu przygotowania tego dania podpowiadam , że nie
należy go robić w tym dniu kiedy chcemy go mieć na obiad. Ja gotuję kapustę z
grzybami na zapas i mrożę . Część oddzielam przed dodaniem boczku i mam do
krokietów , pierogów .Do części dodaję boczek i mam do łazanek albo bazę na
bigos .
Wystarczy
raz na kilka miesięcy ugotować gar takiej kapusty a potem to już tylko
dogotować łazanki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz