wtorek, 13 marca 2012

Łazanki z boczkiem i kapustą z grzybami


Nie zawsze musi być to postna potrawa .


Czas : 2,5 godziny

Składniki :
35 dag suchego makarony łazanki
1 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
garść  suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
1/2 szklanki oliwy słonecznikowej ( lub z pestek winogron )
pieprz  mielony                  
miód
2 kostki bulionu drobiowego
1 łyżka masła
sos sojowy
2 cebule
30 dag wędzonego boczku

Kapustę wypłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą  i gotować odkrytą przez godzinę . Odcedzić . W czasie kiedy gotuje się kapusta zalać 1/2 litra wody grzyby i ugotować je . Wywar z gotowania grzybów przelać do kapusty , grzyby pokroić w paseczki i też dać do kapusty. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju cebulę - przełożyć do kapusty. Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na skwarki - dać do kapusty razem z tłuszczem . Wszystko dobrze wymieszać. Dolać olej. Wrzucić kostki bulionowe , masło . Dusić 1,5 godziny.
Po godzinie duszenia doprawić miodem , pieprzem mielonym , sosem sojowym .
Ugotować w osolonej wodzie makaron łazanki. Odcedzić . Zmieszać z.
 kapustą . Zostawić przykryte na 10 minut.
Podawać posypane natką pietruszki.


Z tej porcji wychodzi  6  porcji.

Wszystkim których przeraża długość czasu przygotowania tego dania podpowiadam , że nie należy go robić w tym dniu kiedy chcemy go mieć na obiad. Ja gotuję kapustę z grzybami na zapas i mrożę . Część oddzielam przed dodaniem boczku i mam do krokietów , pierogów .Do części dodaję boczek i mam do łazanek albo bazę na bigos .
Wystarczy raz na kilka miesięcy ugotować gar takiej kapusty a potem to już tylko dogotować łazanki .

Brak komentarzy: