poniedziałek, 12 marca 2012

Jarzynowa ,,Pingwin w lodówce „


Gwoli wyjaśnienia nazwy. Na półce w lodówce stoją sobie dwa pingwiny –mały i duży .To taki dowcip mojego syna , który twierdzi ,że jak już nie ma nic w lodówce to choć pingwin po niej lata ( a żeby mu nie było smutno to są dwa ). Wszelkie dania komponowane z tego co jest w zapasie ( tzw ,, sprzątanie „ ) są daniami wg Pingwina .



Czas : 1 godzina

Składniki :

1 udko z kurczaka
¼ paczki mieszanki warzywnej na zupę  ( najlepiej 7 składnikowej )
¼ puszki kukurydzy konserwowej
¼ puszki groszku konserwowego
½ puszki drobnej fasolki w sosie własnym ( z puszki )
kilka różyczek brokułu - rozdrobnione
kawałek brukwi pokrojonej w słupki
kawałek ogórka pokrojonego w pół plasterki
4 średniej wielkości ziemniaki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
½ cebuli
2 łyżki pokrojonego koperku
3 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki
przyprawa do zup ( Vegeta, Jarzynka, bulion drobiowy Knorra lub inny )
mielony pieprz


Udko , warzywa ( mieszankę , kukurydze, groszek, fasolkę , brokuł, brukiew włożyć do garnka i zalać wodą .Gotować 45 minut. Jednocześnie obrać i pokroić ziemniaki. Zalać osoloną wodą i ugotować. Odcedzić .Zrobić puree z dodatkiem masła .Trzymać w cieple. Cebule pokroić w piórka i zezłościć na oleju . Z gotowej zupy wyjąc mięso. Do zupy dodać koperek i śmietankę . Doprawić przyprawą do zup i mielonym pieprzem .. Z puree ziemniaczanego zrobić 2 kulki .Ułożyć na środku talerza , oblać gorącą zupą .Na wierzch każdej kulki puree położyć porcję podsmażonej cebulki .

Można obrane ze skórek, kości  i chrząstek mięso włożyć do zupy , lub użyć je na pierogi , paszteciki, jako farsz do naleśników itp.
Zamiast mieszanki warzywnej można oczywiście użyć włoszczyzny – zasada jest taka że im więcej rodzajów warzyw się użyje tym zupa jest smaczniejsza .


A tak wygląda ,,strażnik lodówki „



Brak komentarzy: