wtorek, 20 marca 2012

Czarna rzepa karmelizowana


Czarna rzepa -kiedyś bardzo popularna , potem pozostała w użytku w zasadzie tylko w medycynie naturalnej , produkcji kosmetyków i żywieniu eko . A szkoda bo jest bardzo smaczna .Czasem udaje mi się kupić . W ramach odgrzebywania starych przepisów postanowiłam pokazać , że czarna rzodkiew to nie tylko ostra surówka z utartej ( z jabłkiem ) ale też wiele innych ciekawych potraw .Dziś przedwojenne chipsy z rzepy .Prababcia robiła je gdy ktoś w domu był podziębiony .

 Czas : 30 minut
Składniki:
1 czarna rzepa
masło ( najlepiej klarowane)
szczypta soli
2 łyżeczki miodu

Rzepę umyć . Obrać ze skórki . 


Ponownie umyć . Pokroić w bardzo cienkie plasterki ( jak na chipsy ) . Rozłożyć i lekko posolić .


Na patelni rozgrzać masło . Układać plasterki rzepy i smażyć partiami  przewracając ( ja robię to za pomocą 2 widelców ). 


Gdy zaczną lekko brązowieć dołożyć na patelnię 1/2 łyżeczki miodu i doprowadzić do rozpuszczenia  

Mieszając pokryć nim plasterki rzepy. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu .
Zmienić masło na patelni i powtórzyć czynności .Z 1 rzepy wychodzą 4 takie porcje .
Można podjadać jako przekąskę , albo podawać do gotowanych mięs ( sztukamięs ).

1 komentarz:

Szana pisze...

nigdy nie próbowałam, jestem ciekawa smaku ;))
pozdrawiam!