wtorek, 20 marca 2012

Sos pomidorowo- bazyliowy


Doskonały sos do makaronów i klusek .



                                   Czas : 10 minut

Składniki :1 łyżka oleju słonecznikowego
                  2 łyżki masła
                  2 łyżki mąki
                  1 szklanka śmietanki słodkiej 18 %
                  1 szklanka wody
                  garść usiekanej świeżej bazylii
                  1 kostka bulionu cielęcego Knorra
                  2 mini kostki Knorra –Bazylia
                  ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
                 ½ łyżeczki mielonej papryki
                 1 łyżeczka cukru trzcinowego
                 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 %
                 5 dag tartego parmezanu

Rozgrzać olej z masłem . Wsypać mąkę i dobrze rozmieszać . Rozprowadzić wodą i śmietanką . Wrzucić przecier pomidorowy , mini kostki Bazylia , pieprz , kostkę bulionową , paprykę , cukier . Gotować ok. 3 minut. Wsypać parmezan . Ogrzewać mieszając aż ser się rozpuści . W ostatnim momencie dodać usiekaną bazylię .Zagotować 

Brak komentarzy: