Pomysł na szybkie danie
obiadowe. Dla wszystkich miłośników makaronów z sosami .
Czas ; 30 minut
Składniki ;
½ paczki makaronu Farfale ( ok.
25 dag)
4 serki topione kremowe (
trójkąciki )
1 płaska łyżka sera pleśniowego
( Gorgonzola , Roquefort ,Danish Blue lub inny z niebieską lub zieloną pleśnią )
½ szklanki bulionu drobiowego (
może być z kostki )
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
1 łyżka oleju
4 plasterki wędzonki ( np. szynki Schwarzwaldzkiej)
pieprz mielony
Ugotować makaron al dente (
czasu nie podaję bo zależy to od rodzaju makaronu i upodobań co do miękkości
makaronu ).W czasie kiedy gotuje się makaron podsmażyć na suchej patelni
pokrojoną w paseczki wędzonkę tak by się zarumieniła i by wytopiło się trochę
tłuszczu . W małym rondelku zagotować bulion
z masłem .Włożyć pokruszone sery ( pleśniowy i topione ) i gotować na
małym gazie aż się rozpuszczą. Wlać śmietankę .Zmniejszyć gaz . Utrzeć mąkę z
olejem i wkładać po małej ilości do sosu cały czas mieszając aż się zagęści .
Doprawić mielonym pieprzem . Odcedzić makaron . Podawać polany sosem i
okraszony wędzonką . Dodatkowo można posypać pokrojonymi świeżymi ziołami (
pietruszką , bazylią ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz