środa, 7 marca 2012

Farfale z sosem serowym i wędzonką


Pomysł na szybkie danie obiadowe. Dla wszystkich miłośników makaronów z sosami .


Czas ; 30 minut

Składniki ;
½ paczki makaronu Farfale ( ok. 25 dag)
4 serki topione kremowe ( trójkąciki )
1 płaska łyżka sera pleśniowego ( Gorgonzola , Roquefort ,Danish Blue lub inny z niebieską  lub zieloną pleśnią )
½ szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
1 łyżka oleju
4 plasterki wędzonki (  np. szynki Schwarzwaldzkiej)
pieprz mielony

Ugotować makaron al dente ( czasu nie podaję bo zależy to od rodzaju makaronu i upodobań co do miękkości makaronu ).W czasie kiedy gotuje się makaron podsmażyć na suchej patelni pokrojoną w paseczki wędzonkę tak by się zarumieniła i by wytopiło się trochę tłuszczu . W małym rondelku zagotować bulion  z masłem .Włożyć pokruszone sery ( pleśniowy i topione ) i gotować na małym gazie aż się rozpuszczą. Wlać śmietankę .Zmniejszyć gaz . Utrzeć mąkę z olejem i wkładać po małej ilości do sosu cały czas mieszając aż się zagęści . Doprawić mielonym pieprzem . Odcedzić makaron . Podawać polany sosem i okraszony wędzonką . Dodatkowo można posypać pokrojonymi świeżymi ziołami ( pietruszką , bazylią ).

Brak komentarzy: