niedziela, 11 marca 2012

Kiełbaski duszone w pieczarkach


Prościutki obiadek z cyklu ,, leniwca " - jak nam się bardzo spieszy by zrobić coś ciepłego na obiad 


Czas : 15 minut

Składniki :

2 cienkie kiełbaski ( jak kupuję ,, śląską ")
8 średnich pieczarek
1 średnia cebula
1/3  kostki bulionu grzybowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
pieprz mielony
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki

Kiełbaski ponacinać w ,, krateczkę " i obsmażyć na maśle na rumiano, dosypać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić ją  . Z pieczarek usunąć ogonki i przekroić na pół a pieczarki w ćwiartki . Zdjęć z patelni kiełbasę i wsypać pokrojone ogonki i włożyć kapelusze pieczarek. Usmażyć na rumiano . Dołożyć z powrotem kiełbasę . Wrzucić rozkruszoną kostką bulionową .Podlać śmietanką i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku pieprzem .


Podawać z puree ziemniaczanym posypaną pokrojoną natką pietruszki.



Brak komentarzy: