Aromatyczna
zupa pomidorowa ze smaczkiem grzybów i suszonymi pomidorami :
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
1
udko z kurczaka
2
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
1/3
pora
1
ząbek czosnku
2
suszone prawdziwki ( lubi podgrzybki )
2 średnie-
dojrzałe pomidory
2
łyżki odsączonych suszonych pomidorów w
oleju
koncentrat
pomidorowy 30 %
szczypta
cukru
szczypta
mielonego pieprzu
1
Bulionetka drobiowa Knorra ( lub kostka rosołowa drobiowa Knorra lub inna
ulubiona )
4
szklanki wody
Mięso
z kurczaka , marchew, pietruszkę , seler, por , grzyby ,czosnek . Bulionetkę -
zalać wodą i gotować przy uchylonej pokrywce 30 minut. Pomidory sparzyć , obrać
ze skórki , drobno pokroić i dodać do wywaru. razem z pokrojonymi suszonymi
pomidorami . Gotować jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso, warzywa, grzyby . Zmiksować
w malakserze ( razem z czosnkiem ) .
Doprawić
do smaku cukrem , pieprzem , przecierem pomidorowym. Zagotować .
Podawać
czystą w filiżance posypując natka pietruszki, pokrojonymi w cienkie paseczki
wyjętymi z zupy grzybami i pokrojonymi w cienkie paseczki suszonymi pomidorami
z oleju.
Proponuję
podawać z drożdżowymi pasztecikami z farszem grzybowym.
Z
mięsa z kurczaka i warzyw ( marchew, pietruszka, seler ) z zupy można zrobić na
kolację prosta sałatkę ( dołożyć 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach ) lub
zmielić i użyć jako farsz do naleśników, pierogów, pasztecików .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz