Odmiana klusek leniwych .
Przepis wywodzi się z kuchni albańskiej i włoskiej . A nazwa ? No cóż –kształt
nadaje się im naciskając palcem . Zostając więc na każdej odciski linii
papilarnych gotującego.
Czas : 30 minut
Składniki :25 dag białego sera śmietankowego
1 jajko
½ łyżeczki soli
1 szklanka mąki + do
podsypywania
2 łyżki oliwy
Wyrobić wszystkie składniki
ciasta na gładką masę . Ugniatać w dłoniach wałeczki o średnicy 1 cm . Pociąć na 0.5 cm kawałki . Każdy
kawałeczek nacisnąć palcem tworząc owalną kluseczkę z lekkim dołkiem w środku .
Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia .
Podawać ułożone na sosiepomidorowo- bazyliowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz