wtorek, 6 marca 2012

,,Papilarki „


Odmiana klusek leniwych . Przepis wywodzi się z kuchni albańskiej i włoskiej . A nazwa ? No cóż –kształt nadaje się im naciskając palcem . Zostając więc na każdej odciski linii papilarnych gotującego.



Czas : 30 minut

Składniki :25 dag białego sera śmietankowego
                  1 jajko
                  ½ łyżeczki soli
                 1 szklanka mąki + do podsypywania
                 2 łyżki oliwy

Wyrobić wszystkie składniki ciasta na gładką masę . Ugniatać w dłoniach wałeczki o średnicy 1 cm . Pociąć na 0.5 cm kawałki . Każdy kawałeczek nacisnąć palcem tworząc owalną kluseczkę z lekkim dołkiem w środku . Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia .

Podawać ułożone na sosiepomidorowo- bazyliowym .

Brak komentarzy: