Kilka dni temu piekłam udka z królika - 1 było nadprogramowe to zrobiłam z niego mielone kotleciki i dziś są duszone w marchewce z gorszkiem i kukurydzą .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
1
udko z królika
1
jajko
1/2
cebuli
3
łyżki pokrojonej natki pietruszki
1/2
szklanki mleka
pieprz
biały grubo mielony
sól
4
łyżki oleju słonecznikowego
4
łyżki masła
mąka
2
łyżki pokrojonego koperku
szczypta
cukru
odrobina
soku z cytryny
bułka
tarta do panierowania
1/3
małej bułki ( lub plaster kawiarki )
1
szklanka marchewki z groszkiem i kukurydzą ( konserwowa w puszce lub kartoniku )
Kotlety
mielone z królika robię przy okazji innych dań z tego mięsa . Jak zwykle trzeba
namoczyć mięso na minimum 36 godzin w maślance . Potem wyjąć i opłukać .Bułkę namoczyć w mleku .Odcisnąć .Obrać mięso z udka
króliczego
i zmielić razem z cebulą .
Wymieszać mięso z jajkiem , natką pietruszki , odciśniętą bułką .
Doprawić pieprzem mielonym i solą .
Pokroić natkę pietruszki i dodać do masy mięsnej. Formować małe kotleciki i obtaczać je w mące i bułce tartej .
Smażyć
na rumiano na gorącym oleju i maśle .
Odcedzić
marchewkę z groszkiem i kukurydzą (
zostawić kilka łyżek zalewy) .Włożyć do
garnka .Wsypać koper . Podgrzać . Doprawić sokiem z cytryny , cukrem , pieprzem
. Zaciągnąć szczyptą mąki . Dołożyć kotleciki
i dusić na małym gazie przez kilka minut .
3 komentarze:
królika jadłam zaledwie kilka razy w życiu i niestety nie był smaczny wiec sie zraziłam. może to była kwestia złego przygotowania? bo jak patrze na twoje kotleciki to nie wydaję mi się żeby smakowały jak tamte mięsa królicze, wręcz są niezwykle apetyczne.
Bernadetko bo królik to ten typ miesa , że trzeba go najpierw dobrze zamarynować . Jak zrobi się królika takiego kupionego w sklepie lub świeżo ubitego to bedzie delikatnie mówiąc niesmaczny . Trzeba go zalać maślanką lub zsiadłym mlekiem na 2 dni . Przemrozić . Potem jeszcze marynować ( można w winie ) . Wiem , że to wyglada na dużo roboty ale jak zaplanuje się na kiedy ma być to nic trudnego .A mielone , pulpety , gołąbki itp z królika są pyszne )
uwielbiam krolika w kazdej postaci .. w twojej tez chce sprobowac napewno bede wniebowzieta :)
Prześlij komentarz