sobota, 3 marca 2012

Placek ziemniaczano-marchwiowy z oscypkiem


Mało skomplikowane danie .Można podawać sam z kwaśną śmietana .



Czas :40 minut

Składniki :

5 sporych ziemniaków
1 duża marchew
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 duża cebula
½ szklanki oleju słonecznikowego
 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu mielony
1 łyżka majeranku
3 dag oscypka

Utrzeć na tarce jarzynowej ziemniaki i marchew .Zostawić na 10 minut a potem dokładnie odcisnąć .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę . Włożyć ją do masy na placek . Dodać utarty oscypek, mąkę , jajko, przyprawy i wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać cały olej. Wyłożyć masę na placek i smażyć 10 minut. Potem zestawić patelnię z ognia , przykryć dużym talerzem i odwrócić( najlepiej robić to nad zlewem żeby nie ochlapać się olejem ) . Placek powrotem zsunąć na patelnię .Dosmażyć na rumiano jeszcze ok. 10 minut na małym gazie .

To jest proporcja na 1 dużą porcję lub do podzielenia na 2 mniejsze . Osobno podać śmietanę . Można podać dodatkowo surówkę .

Moim zdaniem można robić również z innym  pikantnym serem zamiast oscypka lub nawet bez sera .Ja miałam w lodówce akurat oscypek który zaczynał mi już obsychać i coś trzeba był z nim zrobić.

Brak komentarzy: