Mało skomplikowane danie .Można
podawać sam z kwaśną śmietana .
Czas :40 minut
Składniki :
5 sporych ziemniaków
1 duża marchew
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 duża cebula
½ szklanki oleju
słonecznikowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu mielony
1 łyżka majeranku
3 dag oscypka
Utrzeć na tarce jarzynowej
ziemniaki i marchew .Zostawić na 10 minut a potem dokładnie odcisnąć .Na
patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę .
Włożyć ją do masy na placek . Dodać utarty oscypek, mąkę , jajko, przyprawy i
wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać cały olej. Wyłożyć masę na
placek i smażyć 10 minut. Potem zestawić patelnię z ognia , przykryć dużym
talerzem i odwrócić( najlepiej robić to nad zlewem żeby nie ochlapać się olejem
) . Placek powrotem zsunąć na patelnię .Dosmażyć na rumiano jeszcze ok. 10
minut na małym gazie .
To jest proporcja na 1 dużą
porcję lub do podzielenia na 2 mniejsze . Osobno podać śmietanę . Można podać
dodatkowo surówkę .
Moim zdaniem można robić
również z innym pikantnym serem zamiast
oscypka lub nawet bez sera .Ja miałam w lodówce akurat oscypek który zaczynał
mi już obsychać i coś trzeba był z nim zrobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz