czwartek, 29 marca 2012

Zacierkowa z kuleczkami


Oddelegowałam wczoraj  Mamę do 2  sprawdzonych sklepów mięsnych by kupiła białą kiełbasę na próbę ( zawsze tak robimy -sprawdzamy i kupujemy potem  tą smaczniejszą ) . Obie były dobre ale zdecydowałyśmy się na tą z masarni w Wołczkowie . Kupuję zawsze  białą kiełbasę  na Święta  wcześniej - wiążę na małe kiełbaski - zwijam w spiralkę średnicy garnka w którym potem będę parzyć i tak zamrażam ).Zdarza się , że część farszu w czasie takiego wiązania wypada . Wykorzystuję go robiąc mini pulpeciki do zupy .
Przypomniało mi się , że kiedyś w domu robiło sie do kartoflanki zacierkę z majerankiem .Doszłam do wniosku , że połączenie kilku pomysłów na zupę powinno zdać egzamin .Zupa jest treściwa - pięknie pachnie , a co najważniejsze robi się ja niejako przy okazji z tego co jest w domu .





Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 średnie  marchewki
kawałek selera
5-6 małych ziemniaków ziemniaki
1 cebule
1/8 małej kapusty białej
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
5 łyżek mąki
1 łyżka majeranku
sól
pieprz mielony
1 średniej wielkości biała kiełbasa surowa ( garstka farszu z białej bez osłonki )
1 litr wody ( po ugotowaniu zostanie ok. 3,5 szklanki )
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Obrać i umyć warzywa . Pokroić kapustę i cebulę w cienkie ,,piórka ", a ziemniaki w kostkę . Marchew i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) . 
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa . 


Smażyć na średnim gazie często mieszając tak by zmiękły i lekko sie zrumieniły .
Przełożyć do garnka i zalać wodą ( zostawiając 1/4 szklanki ).
Posolić szczyptą soli i gotować .


Z farszu z białej kiełbasy robić małe kuleczkii wrzucać do zupy .


Zagnieść zacierkę z mąki zmieszanej ze szczyptą soli , majerankiem i pozostawioną wodą .
Po godzinie gotowania zupy skubać małe kluseczki-  zacierki *


 i wrzucać na gotującą się zupę .Gotować jeszcze 30 minut na małym gazie .
Wlać śmietankę .
Podawać posypaną usiekaną natka pietruszki .
* Tym razem nie robiłam twardego ciasta - jest miękkie - ciągnące . Kluseczki nie maja regularnego kształtu . Część majeranku przechodzi z kluseczek do zupy .

Brak komentarzy: