poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Łazanki z sosem mięsno-śmietanowym


Proste danie obiadowe lub na ciepłą kolację . Jeśli ma się zamrożone porcje sosu mięsnego to robi się błyskawicznie – jeśli trzeba go robić to dłużej .




Czas : 1 godzina

Składniki :
20 dag mięsa wieprzowego na gulasz
1 duża cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej papryki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy
½ szklanki słodkiej 18 % śmietanki
½ litra wody
Szklanka suchego makaronu łazanki

Mięso pokroić w drobną kostkę . Posypać przyprawami i skropić sosem sojowym . Na patelni rozgrzać oliwę . Podsmażyć na niej mięso na rumiano . Zalać paroma łyżkami wody i dusić na patelni 5 minut , tak by wszystkie smaki ze smażenia przeszły do wywaru. Przełożyć do garnka . Wsypać usiekaną w piórka cebulę . Włożyć ziele angielskie, liść laurowy . Zalać wodą i dusić na małym ogniu 45 minut. Po  tym czasie mięso powinno być miękkie i rozpadać się , a cebula winna się rozgotować . Ilość płynu ma się zmniejszyć do połowy. Wlać śmietankę i dusić 5 minut .
W trakcie duszenia mięsa nastawić osoloną wodę na łazanki i ugotować je . Odcedzić . trzymać w cieple.
Podawać układając na talerzu krąg z makaronu i wlewając w środek sos mięsno-śmietanowy.

Najlepiej jest przy okazji robienia gulaszu lub bitek zrobić więcej i zamrozić sobie pojedyncze porcje jako bazę mięsnego sosu .

Brak komentarzy: