Proste danie obiadowe lub na
ciepłą kolację . Jeśli ma się zamrożone porcje sosu mięsnego to robi się
błyskawicznie – jeśli trzeba go robić to dłużej .
Czas : 1 godzina
Składniki :
20 dag mięsa wieprzowego na
gulasz
1 duża cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej papryki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy
½ szklanki słodkiej 18 %
śmietanki
½ litra wody
Szklanka suchego makaronu
łazanki
Mięso pokroić w drobną kostkę .
Posypać przyprawami i skropić sosem sojowym . Na patelni rozgrzać oliwę .
Podsmażyć na niej mięso na rumiano . Zalać paroma łyżkami wody i dusić na
patelni 5 minut , tak by wszystkie smaki ze smażenia przeszły do wywaru. Przełożyć
do garnka . Wsypać usiekaną w piórka cebulę . Włożyć ziele angielskie, liść
laurowy . Zalać wodą i dusić na małym ogniu 45 minut. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i
rozpadać się , a cebula winna się rozgotować . Ilość płynu ma się zmniejszyć do
połowy. Wlać śmietankę i dusić 5 minut .
W trakcie duszenia mięsa
nastawić osoloną wodę na łazanki i ugotować je . Odcedzić . trzymać w cieple.
Podawać układając na talerzu
krąg z makaronu i wlewając w środek sos mięsno-śmietanowy.
Najlepiej jest przy okazji
robienia gulaszu lub bitek zrobić więcej i zamrozić sobie pojedyncze porcje
jako bazę mięsnego sosu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz