poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Jajka rzodkiewkowe


Na Wielkanoc i nie tylko będą doskonałe - lekkie - wiosenne .


Czas : 15 minut

Składniki :

5 jajek na twardo
5 łyżek utartych na tarce ( grube oczka ) rzodkiewek
3 rzodkiewki pokrojone w plasterki do dekoracji
1 łyżka sera białego
1 łyżka majonezu
pieprz mielony biały
sól
kilka plasterków ogórka do dekoracji
zielenina ( listki natki pietruszki lub bazylii do dekoracji )

Jajka ugotowane na twardo ostudzić . Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin ,, ( ok . 1/10 jajka ) - wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego .Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się .
Utarte rzodkiewki lekko posolić i zostawić na 5 minut. Odcisnąć sok . Odłożyć 1 łyżkę , a resztę zmieszać   z serem i majonezem  . Doprawić pieprzem i solą . Nałożyć pastę w miejsce wyciętych części jajek . Po wierzchu posypać odłożoną rzodkiewką .


Udekorować wg uznania ziołami , sałatą , powycinanymi ozdobnie rzodkiewkami, ogórkiem .


Mała uwaga : robić na świeżo bo rzodkiewki pomimo odciskania mogą puścić sok , a w dodatku zmieniają kolor jak postoją .


Brak komentarzy: