piątek, 6 kwietnia 2012

Halibut pomarańczowy z chrzanem


Trochę przekornie użyłam do doprawienia ryby suszonej skórki pomarańczowej używanej z reguły do ciast. Wyszła pychotka.


Czas : 30 minut

Składniki :

2 steki z halibuta ( ze skórą )
sól morska
pieprz grubo mielony
1,5 łyżeczki Skórki pomarańczowej ( suszona Kotanyi )
6 łyżeczek dobrego chrzanu tartego
szczypta cukru
2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18 %
olej do smażenia
1 łyżka masła
mąka
1 cytryna

Zmieszać sok wyciśnięty z cytryny z 2 łyżkami oleju , 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu , 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej , 1/2 łyżeczki soli morskiej. Polać rybę i zostawić w marynacie na 30 minut ( przewrócić w trakcie ). Wyjąć rybę z marynaty . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej i szczyptą pieprzu. Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej ( dość sporo ) . Na gorący kłaść rybę i smażyć na rumiano z obu stron . W ostatniej fazie smażenia dodać masło.
Chrzan zmieszać ze śmietaną i 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej . Wymieszać.
Podawać halibuta obłożonego kawałkami pomarańczy lub mandarynek ( oczyszczonymi ze skórki i białych włókien ) i pomarańczowym chrzanem.
Delikatne mięso halibuta wspaniale smakuje z nutką pomarańczowego smaku a dodatek ostrego chrzanu uzupełnia go znakomicie .

Brak komentarzy: