poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Mazurek na cieście francuskim


Łatwy , szybki mazurek.


Czas : 45 minut

Składniki :
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 puszka mieszanki tropikalnych owoców
3 czekolady mleczne
bakalie
wiórki kokosowe,
 skórki pomarańczowe kandyzowane ,
 lukier
 inne elementy  do dekoracji
1 żółtko


Rozmrozić ciasto francuskie. Ciasto przyciąć na taki kształt jaki chcemy mieć ( prostokąt , koło ) .Z reszty ciasta uformować ozdobne brzegi. Posmarować rozmąconym żółtkiem , wyłożyć na blachę na papierze do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 210 stopni. Wyjąć ciasto i ostudzić . Owoce odsączyć dobrze z zalewy i rozdrobnić .Roztopić czekolady ( na parze lub w kąpieli wodnej ) ,1/3 część masy czekoladowej wylać na środek ciasta , rozsmarować i poczekać aż zastygnie . Wyłożyć na ciasto owoce .Owoce polać resztą czekolady . Na czekoladę wylać ozdobnie lukier. Ozdobić bakaliami ( rodzynki , orzechy, skórka pomarańczowa ).

Brak komentarzy: