poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Karmelizowany gulasz wieprzowy


Jak się zapatrujecie na to by mięso gulaszowe przed smażeniem posypać nie tylko typowymi przyprawami ale i cukrem ? Do tego cebulka smażona na złoto po uprzednim posypaniu cukrem ? Szokujące ? Zapewniam Was , że karmel w połączeniu z mięsem nie sprawia , że staje sie ono słodkie . Taki gulasz jest fantastyczny a sos nie ma sobie równych . Polecam - zaryzykujcie .






Czas : 2 godziny

Składniki:

60 dag mięsa wieprzowego od szynki
3 duże cebule
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
maggi w płynie ( lub przyprawa do zup )
Mięso umyć i oczyścić z błon i przerostów . 

Pokroić w kostkę . Cebule obrać i też pokroić w kostkę . 

Posypać mięso papryką , pieprzem , szczyptą soli , łyżką cukru , kminkiem . Dobrze wetrzeć w mięso. Zostawić na 30 minut . 


W garnku o grubym dnie rozgrzać połowę oleju i włożyć mięso . Smażyć na rumiano . W tym samym czasie rozgrzać resztę oleju na patelni i wsypać cebulę . Posypać ją drugą łyżką cukru. Zeszklić na rumiano mieszając . Przełożyć do garnka .

Zalać wodą tak by zakrywała mięso i cebulę . Dodać liście laurowe i ziele angielskie . Doprowadzić do wrzenia .


Zmniejszyć gaz i na średnim dusić ok. 1,5 godziny tak by cebula sie rozgotowała , sos odparował o połowę , a mięso było miękkie i rozpadające . Doprawić sos do smaku maggi ( a jak trzeba to jeszcze papryką i pieprzem ) .
Podawać jak każdy inny gulasz z kluskami , kaszą , kopytkami . Ja tym razem podałam drożdżowe kluski na parze .

Brak komentarzy: