Jak
się zapatrujecie na to by mięso gulaszowe przed smażeniem posypać nie tylko
typowymi przyprawami ale i cukrem ? Do tego cebulka smażona na złoto po
uprzednim posypaniu cukrem ? Szokujące ? Zapewniam Was , że karmel w połączeniu
z mięsem nie sprawia , że staje sie ono słodkie . Taki gulasz jest fantastyczny
a sos nie ma sobie równych . Polecam - zaryzykujcie .
Składniki:
60 dag mięsa wieprzowego od szynki
3
duże cebule
1/2
łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki
mielonej papryki
1
płaska łyżeczka mielonego kminku
2
łyżki cukru
1/2
łyżeczki soli
6
łyżek oleju z pestek winogron
2
liście laurowe
3
ziela angielskie
maggi
w płynie ( lub przyprawa do zup )
Mięso
umyć i oczyścić z błon i przerostów .
Pokroić w kostkę . Cebule obrać i też
pokroić w kostkę .
Posypać mięso papryką , pieprzem , szczyptą soli , łyżką
cukru , kminkiem . Dobrze wetrzeć w mięso. Zostawić na 30 minut .
W garnku o
grubym dnie rozgrzać połowę oleju i włożyć mięso . Smażyć na rumiano . W tym
samym czasie rozgrzać resztę oleju na patelni i wsypać cebulę . Posypać ją
drugą łyżką cukru. Zeszklić na rumiano mieszając . Przełożyć do garnka .
Zalać
wodą tak by zakrywała mięso i cebulę . Dodać liście laurowe i ziele angielskie
. Doprowadzić do wrzenia .
Zmniejszyć gaz i na średnim dusić ok. 1,5 godziny tak
by cebula sie rozgotowała , sos odparował o połowę , a mięso było miękkie i
rozpadające . Doprawić sos do smaku maggi ( a jak trzeba to jeszcze papryką i
pieprzem ) .
Podawać
jak każdy inny gulasz z kluskami , kaszą , kopytkami . Ja tym razem podałam
drożdżowe kluski na parze .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz