Kogo
? Nie tak postawione pytanie .Nie kogo,
a co ?
Suszone
morele i żurawinę . Jako, że wszyscy w domu lubią drób z owocami zastrzeżeń nie
było .
Doprawiłam
na ostro . Wizualnie fantastyczne - smakowo również .Pracy przy tym nie ma za
dużo . Polecam .
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka ( albo gruba pojedyncza albo podwójna)
garść
suszonych moreli ( miękkich )- ok. 8 sztuk
1/3
szklanki suszonej żurawiny ( miękkiej)
szczypta
soli
szczypta
pieprzu mielonego
papryka
mielona
4
łyżki oleju z pestek winogron do obsmażenia
2
łyżki masła
kilka
gałązek natki pietruszki
1
gałązka naci lubczyka ( lub trochę suszonego )
1
szklanka wody
1/4
kostki bulionowej drobiowej ( lub zamiennie przyprawa do zup do smaku jaką kto
używa )
Pierś
z kurczaka osuszyć . Naciąć po grubości by dała się rozłożyć . Rozbić mięso
tłuczkiem do mięsa na plaski prostokąt .
Posolić szczyptą soli .Posypać
pieprzem.
Namoczyć
na kilkanaście minut morele i żurawinę gorącą wodą .
Odcedzić .Ułożyć na mięsie
.Założyć brzegi i zrolować. Obwiązać dokładnie nicią do mięs ( tak jak zrazy )
. Posypać po wierzchu mieloną papryką .
Rozgrzać
olej i obsmażyć na nim roladkę ze wszystkich stron na rumiano.
Przełożyć do
garnuszka * . Podlać wodą .Wrzucić natkę , lubczyk i kostkę bulionową .
Przykryć i dusić 30 minut. Potem uchylić pokrywkę , zmniejszyć gaz ,
dołożyć masło i dusić jeszcze 15 minut
tak by sos odparował do objętości ok. 1/2 szklanki.
Wyjąć
.
Usunąć nici . Przekroić na 4 części na ukos .
Podawać
z ziemniakami puree .
* ja
robiłam na patelni Delimano Dry Cooker
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz