niedziela, 15 kwietnia 2012

Wrolować w kurczaka


Kogo ? Nie tak postawione pytanie .Nie  kogo, a  co ?
Suszone morele i żurawinę . Jako, że wszyscy w domu lubią drób z owocami zastrzeżeń nie było .
Doprawiłam na ostro . Wizualnie fantastyczne - smakowo również .Pracy przy tym nie ma za dużo . Polecam .





Czas : 1 godzina

Składniki:

1 duża pierś z kurczaka ( albo gruba pojedyncza albo podwójna)
garść suszonych moreli ( miękkich )- ok. 8 sztuk
1/3 szklanki suszonej żurawiny ( miękkiej)
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego
papryka mielona
4 łyżki oleju z pestek winogron do obsmażenia
2 łyżki masła
kilka gałązek natki pietruszki
1 gałązka naci lubczyka ( lub trochę suszonego )
1 szklanka wody
1/4 kostki bulionowej drobiowej ( lub zamiennie przyprawa do zup do smaku jaką kto używa )

Pierś z kurczaka osuszyć . Naciąć po grubości by dała się rozłożyć . Rozbić mięso tłuczkiem do mięsa na plaski prostokąt .


 Posolić szczyptą soli .Posypać pieprzem.
Namoczyć na kilkanaście minut morele i żurawinę gorącą wodą .

Odcedzić .Ułożyć na mięsie .Założyć brzegi i zrolować. Obwiązać dokładnie nicią do mięs ( tak jak zrazy ) . Posypać po wierzchu mieloną papryką .
Rozgrzać olej i obsmażyć na nim roladkę ze wszystkich stron na rumiano. 
Przełożyć do garnuszka * . Podlać wodą .Wrzucić natkę , lubczyk i kostkę bulionową . 


Przykryć i dusić 30 minut. Potem uchylić pokrywkę , zmniejszyć gaz , dołożyć  masło i dusić jeszcze 15 minut tak by sos odparował do objętości ok. 1/2 szklanki.
Wyjąć .


Usunąć nici . Przekroić na 4 części na ukos .


Podawać z ziemniakami puree .
* ja robiłam na patelni Delimano Dry Cooker

Brak komentarzy: