Eksperymentuję
z różnymi marynatami i panierkami do ryb
.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
2
kawałki filetów z karpia
sól
pieprz
mielony
2
cytryny
olej
z pestek winogron
2
łyżeczki przyprawy ,, Śledź królewski z czerwonym pieprzem "( Kamis )
mąka
2
jajka
1/2
szklanki zmielonych krakersów słonych
2
łyżki masła .
Zrobić
marynatę z 2 łyżek oleju, soku z cytryny,
przyprawy ,,Śledź królewski z czerwonym pieprzem ".
Ułożyć
w naczyniu filety , zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty-
osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku ,
krakersach , jajku i znów w krakersach .
Na
patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia dodając w ostatniej fazie smażenia masło .
Podawać
z ćwiartką cytryny .
Panierka
z krakersów sprawdza się doskonale . A marynata z przyprawą do śledzi super .
Robiłam już karpia doprawianego utartym piernikiem - ta przyprawa jest w
podobnej tonacji - a karp nabiera korzenno- cytrynowego smaku . Smaczna odmiana
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz