piątek, 13 kwietnia 2012

Karp panierowany w krakersach


Eksperymentuję z różnymi  marynatami i panierkami do ryb .


Czas : 30 minut

Składniki :

2 kawałki  filetów z karpia
sól
pieprz mielony
2 cytryny
olej z pestek winogron
2 łyżeczki przyprawy ,, Śledź królewski z czerwonym pieprzem "( Kamis )
mąka
2 jajka
1/2 szklanki zmielonych krakersów słonych
2 łyżki masła .

Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, soku z cytryny,  przyprawy ,,Śledź królewski z czerwonym pieprzem ".
Ułożyć w naczyniu filety , zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty- osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku , krakersach , jajku i znów w krakersach .
Na patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia  dodając w ostatniej fazie smażenia masło .
Podawać z ćwiartką cytryny .
Panierka z krakersów sprawdza się doskonale . A marynata z przyprawą do śledzi super . Robiłam już karpia doprawianego utartym piernikiem - ta przyprawa jest w podobnej tonacji - a karp nabiera korzenno- cytrynowego smaku . Smaczna odmiana .



Brak komentarzy: