sobota, 14 kwietnia 2012

Mashed Potato dla Papaja


Moi wnuczkowie mówią na puree ziemniaczane masowane ziemniaki ( mashed potato ) . Tak to jest jak maluchy mówią jednocześnie po angielsku i polsku .Bajkę z  Papajem  lubią - szpinak nie koniecznie . Jak nie wiedzą , że to szpinak to wszystko jest ok.( w pierogach , cieście przechodzi ) . W takim puree dla Papaja ( ze szpinakiem i wszystkim co zielone w okolicy ) daje się przemycić na stół .
Czas : 30 minut
Składniki :
60 dag ziemniaków
30 dag szpinaku mrożonego w liściach
1 pęczek koperku ( taki zimowy pęczek czyli po pokrojeniu 1/2 szklanki)
1/2 szklanki pokrojonej rzeżuchy
3 łyżki masła
1/3 szklanki śmietanki 18 %
sól
biały pieprz mielony do smaku

Ziemniaki obrać , umyć i pokroić . Zalać wodą osoloną 1/2 łyżeczki soli . Ugotować do miękkości.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują włożyć zamrożony szpinak na patelnię i rozmrozić na małym gazie mieszając .

Dodać masło i śmietankę . Zagotować .


Posolić do smaku. Posypać pieprzem.


Odcedzić ziemniaki i utłuc je .Dodać szpinaki, pokrojony koper i rzeżuchę ( trochę zostawić do dekoracji ). 

Postawić na bardzo małym gazie i mieszając odparować .


Podawać  gorące dekorując resztą kopru i rzeżuchy.

4 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Ale bym zjadła takie masowane ziemniaki:))

Unknown pisze...

Hi hi - też mi sie ta przekręcona nazwa podoba . A ziemniaczki ,,masujemy" na różne sposoby

Bernadeta pisze...

super podane, ja nie Papaj ale chętnie zjem;)

Unknown pisze...

Bernadetko- zapraszam . Wymasowane :) solidnie . Strasznie mi się to masowanie podoba . Zupełnym przypadkiem gra słów pomiedzy językiem angielskim i polskim oddała charakter puree ziemniaczanego . Trzeba je przecież dobrze ,, wym,asować " żeby było kremowe . A to jest fajne własnie z całymi listkami szpinaku ( nawet mrożonego ) bo nie robi się ciapka . Bez rzeżuchy też może być .