piątek, 27 kwietnia 2012

Łosoś w papryce


Ryby często goszczą na moim stole. A łosoś jest jedną z ulubionych przez nas ryb, wpływa na to kilka powodów - smak , ograniczona ilość ości i przepiękny kolor. Łosoś wygląda tak dekoracyjnie, że kusi samym wyglądem. Doprawiam go w różny sposób. Marynuję a potem piekę, smażę, gotuję na parze.
Dziś jedna z prostszych wersji- paprykowa marynata i kawałek papryki do dekoracji to wszystko czego trzeba.
Czas : 1 godzina
Składniki:
2 dzwonka z łososia ( ja smażę jedno większe na 2 osoby bo więcej nie zjemy )
1/2 cytryny
olej z pestek winogron
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 czubata łyżeczka mielonej papryki słodkiej
2 łyżeczki brązowego cukru
1/8 świeżej czerwonej papryki
2 łyżeczki pokrojonego drobno szczypiorku
mąka
Dzwonka z łososia osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi i ułożyć w pojemniku. 

Przygotować marynatę z soku z cytryny, 1/2 szklanki oleju, cukru, soli, papryki mielonej.

Wymieszać i polać marynatą łososia. Zostawić na 30 minut w lodówce.

Wyjąć z marynaty, obetrzeć ją, osuszyć rybę ponownie ręcznikiem kuchennym. 


Oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę z obu stron. 

Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu.
W czasie kiedy ryba się smaży pokroić drobno świeżą paprykę i szczypior.

Podawać posypując papryką i szczypiorem.

1 komentarz:

Brenia pisze...

Super! Takiego łososia jeszcze nie jadłam, a też jest jedną z moich ulubionych ryb :)