poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem


Robiony na wywarze z parzenia białej kiełbasy i wędzonek ..




Czas :30 minut

Składniki :

2 białe kiełbasy
2 kiełbasy wędzone ( suche , nie twarde typu swojska )
4 plastry pieczonego schabu ( lub innego mięsa )
2 plastry wędzonki gotowanej
4  łyżeczki utartego  chrzanu ( ilość zależy od mocy chrzanu )
1 barszcz biały Knorra ( lub jaki kto lubi )
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
¾ litra wywaru z gotowania białej kiełbasy ( lub wędzonki , lub i tego i tego )
pieprz mielony
4 jajka na twardo
majeranek  

 Rozrobić w ½ szklanki zimnej wody barszcz i wlać do wywaru . Gotować 10 minut .Doprawić pieprzem, majerankiem  i chrzanem .Włożyć pokrojone kiełbasy , mięso, wędzonkę .
Podawać gorący  z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo posypany pokrojoną natką pietruszki .
Ja w tym roku dodałam trochę białego tartego chrzanu , i trochę chrzanu Wasabi .Smakuje to w zasadzie bez zmian ale za to ładnie wygląda jak jest ułożony po odrobinie na każdej połówce jajka włożonego do zupy . 

Brak komentarzy: