Składniki :
2 pęczki młodziutkiej botwinki (
takiej bez buraczków )
8 rzodkiewek
1 pęczek koperku
2 łyżki masła
pieprz mielony
2 szklanki bulionu z drobiu (
lub wywaru z warzyw )
sól
cukier
szczypta barszczu czerwonego w
proszku ( dla koloru )
1/2 szklanki słodkiej śmietany
18 %
1/2 szklanki mąki +
do podsypywania
1/4 szklanki wrzącej
wody
3 jajka
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obrać i rozgnieść
jak na pastę .Dodać łyżkę pokrojonego koperku. Doprawić do smaku solą.
Osoloną
szczypta soli mąkę zaparzyć wrzątkiem. Wyrobić ciasto . Rozwałkować. Małym
kieliszkiem wykrawać krążki i nakładać farsz .
Zlepiać pierożki.
Gotować na
osolonej wodzie minutę od wypłynięcia.
Wyjąć łyżka cedzakową. Trzymać przykryte
folią aluminiową by nie obeschły i nie ostygły* .
Rzodkiewki utrzeć na grubych
oczkach tarki jarzynowej .Umyć botwinkę.
Obciąć korzonki. Resztę usiekać
drobno. Pokroić drobno umyty i osuszony koper.
Rozpuścić na patelni masło
.Wrzucić botwinkę, rzodkiewkę i połowę kopru. Smażyć 5 minut mieszając.
Przełożyć do garnka i zalać
bulionem. Gotować 10 minut.
Doprawić do smaku przyprawą do zup, cukrem , pieprzem i odrobiną szczyptą barszczu w proszku ** .Dodać
śmietankę.
Pierożki jeśli wystygły
podgrzać na parze lub w botwince.
Podawać wkładając do każdego
talerza ( miseczki ) kilka pierożków i posypując koprem.
* z tej porcji ciasta i farszu
wychodzi ok. 20-25 mini pierożków w cienkim cieście
**- można nie używać gotowej zaprawy lub barszczu
w proszku a utrzeć kawałek buraka , położyć go na sicie i zanurzyć sito w botwince - zabarwi ją - albo użyć soku
z buraków .Ja daję szczyptę barszczu w proszku bo po prostu jest mi tak łatwiej
a nie lubię jak botwinka jest szaro-bura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz