poniedziałek, 7 maja 2012

Kotleciki mielone z włoskim smakiem


Mięso mielone to wdzięczne tworzywo- można z niego zrobić tyle różnorodnych potraw .


Czas : 30 minut

Składniki :

25 dag mięsa mielonego
1 średniej wielkości cebula ( ostatnio używam cukrowej )
10 dag pieczarek
4 łyżki drobno pokrojonych pomidorów suszonych w oleju ( dobrej jakości - miękkich )
1 mini kostka cebulowa Knorra
1 mini kostka bazyliowa Knorra
1 łyżka majeranku
1 łyżka oregano
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól
pieprz mielony
1 jajko
bułka tarta
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
olej do smażenia ( używam z pestek winogron )

Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju na złoto. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę , pieczarki, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - cebulową i bazyliową , oregano , suszone pomidory , 4 łyżki bułki tartej, śmietankę .Doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Uformować 4 kotlety. Obtoczyć w tartej bułce .
Na patelni rozgrzać olej  ( ok 1/3 szklanki ) z masłem i smażyć kotlety na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy ..Zdjąć z patelni . Przed podaniem podgrzać na tłuszczu ze smażenia skrapiając 2 łyżkami wody i przykrywając pokrywką ( kotlety nie będą wtedy suche i szybciej sie podgrzeją ).


Ja smażę podwójną porcję takich kotletów . Połowę podaje z ziemniakami purre , druga połowę mrożę  i potem robię sos pomidorowo- ziołowy , wkładam w niego kotlety i duszę - doskonałe są z makaronem Tagliatelle .


Mięso mielone robię sama w domu .Mielę w proporcji : 10 dag wieprzowiny od szynki , 10 dag wołowiny bez kości , 5 dag tłustego boczku - oczywiście robię to w większej porcji na zapas ale proporcje są zawsze takie same - wolę sama przygotować sobie mielone . Mogę za jednym zamachem robić mieszane , wieprzowe i wołowe .


Porcjuję i mrożę - a potem używam takie jakie jest mi potrzebne .



Brak komentarzy: