Smaczna zupa z brokułu gotowana
na rosole .Jeśli poda się z mięsem z rosołu stanowi doskonałe danie
jednogarnkowe . Można też podawać w lżejszej wersji – bez mięsa .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 ćwiartka kurczaka ( udko lub
porcja rosołowa wagi ok. 0,3
kg )
2 marchewki
1 pietruszka
½ pora
1/8 selera
1 cebula
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta dowolnej przyprawy do zup
4 średniej wielkości ziemniaki
½ średniego brokułu
grubo mielony czarny pieprz
Mięso , obrane warzywa ( bez
brokułu i ziemniaków ), przyprawy – zalać wodą i doprowadzić do wrzenia
.Zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę . Wyjąć łyżką cedzakową mięso i
warzywa .Wrzucić pokrojone w dość duże cząstki ziemniaki i brokuł podzielony na
różyczki. Gotować jeszcze 30 minut . Jeśli płyn za bardzo odparował uzupełnić
wrzątkiem tak by było minimum 1
litr płynu. Obrać mięso ze skórek, tłuszczyków , kości.
Wybrać z niego ok. ¾ szklanki kawałków chudego mięsa podzielonego na kawałeczki
i wrzucić do zupy razem z ozdobnie powycinaną i pokrojoną na plasterki
marchewką . Doprawić zupę do smaku przyprawą do zup ,
posypać pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki i mielonym czarnym pieprzem .
Resztę mięsa z zupy i warzywa
zmielić i użyć jako farsz do pierogów, krokietów, naleśników ( jeśli farszu
jest za mało dołożyć podsmażoną na złoto cebulkę , obgotowaną kiszoną kapustę ,
gotowaną kaszę )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz