poniedziałek, 14 maja 2012

Brokułowa z ziemniakami na rosole


Smaczna zupa z brokułu gotowana na rosole .Jeśli poda się z mięsem z rosołu stanowi doskonałe danie jednogarnkowe . Można też podawać w lżejszej wersji – bez mięsa .




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

0,5 kg wołowiny ( rostbef z małą kostką )
1 ćwiartka kurczaka ( udko lub porcja rosołowa wagi ok. 0,3 kg )
2 marchewki
1 pietruszka
½ pora
1/8 selera
1 cebula
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta dowolnej przyprawy do zup 
4 średniej wielkości ziemniaki
½ średniego brokułu
1,2 litra wody
grubo mielony czarny pieprz

Mięso , obrane warzywa ( bez brokułu i ziemniaków ), przyprawy – zalać wodą i doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę . Wyjąć łyżką cedzakową mięso i warzywa .Wrzucić pokrojone w dość duże cząstki ziemniaki i brokuł podzielony na różyczki. Gotować jeszcze 30 minut . Jeśli płyn za bardzo odparował uzupełnić wrzątkiem tak by było minimum 1 litr płynu. Obrać mięso ze skórek, tłuszczyków , kości. Wybrać z niego ok. ¾ szklanki kawałków chudego mięsa podzielonego na kawałeczki i wrzucić do zupy razem z ozdobnie powycinaną i pokrojoną na plasterki marchewką . Doprawić zupę do smaku przyprawą do zup  , posypać pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki i mielonym czarnym pieprzem .

Resztę mięsa z zupy i warzywa zmielić i użyć jako farsz do pierogów, krokietów, naleśników ( jeśli farszu jest za mało dołożyć podsmażoną na złoto cebulkę , obgotowaną kiszoną kapustę , gotowaną kaszę )

Brak komentarzy: