poniedziałek, 14 maja 2012

Rhubarb crumble wg Buni czyli rabarbar pod kruszonką


Crumble to bardzo popularny w Wielkiej Brytanii deser (podobno korzenie ma irlandzkie , a zadomowił się  nawet w USA ) . Mnie  spodobał się pochodzący rodem ze Szkocji pomysł na użycie do kruszonki płatków owsianych .Kruszonka jest zupełnie inna - taka trochę orzechowa . A sam deser - choć  elegancko podać się  nie da (  bo pod chrupiącą kruszynką jest pół płynny rabarbarowy środek) to  na codzienne desery jak i rodzinne spotkania doskonale się nadaje.



Czas : 1 godzina
Składniki:
3 małe pałki rabarbaru
10 dag zimnego masła
1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
2/3 szklanki męki
1/2 szklanki cukru  brązowego
3 łyżki cukru białego
2 łyżeczki cukru waniliowego ( lub odpowiednio aromatu waniliowego w płynie )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki suszonej żurawiny ( nie może być przesuszona - ma być miękka )

Przygotować kruszonkę z masła ( odłożyć 1 łyżeczkę  do wysmarowania formy ) , mąki, płatków, brązowego cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego. Zagnieść dokładnie . 
Jeśli trzeba podsypać odrobinę mąki - ma się rozdzielać na zbite niewielkie grudki. Wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika.Nastawić piekarnik na 180 * C i niech sie grzeje.
Rabarbar umyć. Obrać ze skórki.Pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z żurawiną , białym cukrem, cynamonem i bułką tartą ( 3 łyżki ).Naczynie do tart i zapiekanek ( moje ma ok. 20 cm średnicy )wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( 1 łyżka ).Włożyć rabarbar. 

Na wierzch dać kruszonkę.


Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Wyjąć i zostawić do przestudzenia.Deser najlepiej smakuje  gdy jest letni (można podać z kulką lodów waniliowych lub gęstą śmietaną ).
Wszystkim polecam tą  owsianą kruszonkę - jest fantastyczna .





1 komentarz:

Dusia pisze...

crumble z rabarbarem jest rozkoszne