piątek, 18 maja 2012

Złociste krewetki na maśle


Nie przepadam za krewetkami z czosnkowym posmakiem . Jakoś mi się czosnek z krewetkami kłóci . Za to wszelkie cytrusowe smaki i curry i owszem. Są pikantne , pięknie wyglądają i co ważne bosko smakują .

Czas : 30 minut
Składniki *:
5  krewetek ( mrożone - obrane Black Tiger  )
sok z 1/4 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
sól morska
 biały pieprz mielony
1 łyżeczka curry
3 łyżki masła
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krewetki rozmrozić .Osuszyć. Przygotować marynatę z soku pomarańczy, cytryny , 2 łyżek oleju , 1/2 łyżeczki curry , szczypty soli i szczypty białego pieprzu. Wymieszać . Zalać marynatą. Zostawić w lodówce na 15 minut.


Wyjąć krewetki z marynaty. Osuszyć. Posypać resztą curry i mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Na gorące wrzucać krewetki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony by się zrumieniły. Zdjąć z patelni .Lekko osolić . Podać z kawałkiem pomarańczy do skropienia sokiem, posypać natką pietruszki.
Podać do tego chrupiącą bagietkę ( można polać masłem ze smażenia by można było w nim maczać bagietkę.


* to jest jedna mała porcja na  lekka przekąskę ( dałam  tego plasterek bagietki i kilka listków sałaty z vinegretem) . Trochę o kosztach - kupiłam 1 opakowanie mrożonych krewetek Black Tiger za 23 zł . Pewnie przepłaciłam bo jak bym poszukała to bym kupiła taniej - ale robiłam zakupy przez internet i w ostatnim momencie dorzuciłam właśnie krewetki i Tofu. W opakowaniu jest 20 sztuk . Ponieważ tylko ja jadam w domu krewetki to mam na 4 porcje .Wychodzi po prawie 6  zł za porcję . Dodatków i przypraw nie liczę . Tanio nie jest , ale każdy kto lubi krewetki z przyjemnością sobie taką ucztę w domu zrobi bo pójście do lokalu na krewetki jest np. po za moim zasięgiem .

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

musi być pyszne. Uwielbiam krewetki

Kasia S, pisze...

krewetki, do dobra rzecz :D
Pozdrawiamy Tapedna