środa, 16 maja 2012

Chutney z rabarbaru do mięs


Zawsze się zastanawiam jak by po polsku nazwać takie przetwory - dodatki. Co prawda robimy konfiturę z zielonych pomidorów lub dżem z czerwonej cebuli ale jakoś nie mogę się zdecydować. W końcu zawsze wychodzi na to ,że nazywam to chutney'em i tak już chyba zostanie. Bardzo podoba mi się pomysł łączenia owoców z cebulą czy innymi warzywami w wersji pikantnej jako dodatku do mięs i wędlin .

Czas : 1 godzina:
Składniki:
1/2 szklanki obranego i pokrojonego w cienkie paski rabarbaru
1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli
1/3 szklanki rodzynek sułtanek
1 szklanka wody
1/4 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
cukier
1/2 łyżeczki mielonej papryki
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka oleju z pestek winogron
Przygotować składniki. Rabarbar obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki .Tak samo drobno pokroić cebulę .Do garnka o grubym dnie wrzucić wszystkie składniki . Wlać ocet i wodę. Dodać 4 pełne łyżeczki cukru. Zagotować. 


Dusić aż rabarbar , rodzynki i cebula rozgotują się, a płyny odparują . Dodać olej i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. 


Przełożyć do słoiczka , ostudzić i wstawić do lodówki .
*       podawać do zimnych mięs , wędlin, serów
**     z tych składników wychodzi mały słoiczek - tak na 3 osoby na jeden posiłek
**     chutney podaje sie dobrze schłodzony
**** chutney można wekować ( pasteryzując 15 minut)

Brak komentarzy: