Bardzo smaczny i prosty deser
rodem z kuchni angielskiej .
Czas : 1 godzina
Składniki :
½ kg jabłek
½ kg jeżyn
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
10 dag masła + do wysmarowania
formy
3 łyżki bułki tartej + do
wysypania formy
1 paczka biszkoptów ( 10 dag )
aromat waniliowy ( ½ łyżeczki
lub 1 cukier waniliowy )
Jabłka obrać i pokroić w małe
cząstki. Włożyć do rondla .Dodać jeżyny i1/2 szklanki cukru . Dusić aż sok się odparuje , a masa
będzie mieć konsystencję dżemu, dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać . .
Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Na dno pokruszyć biszkopty
.Na biszkopty wyłożyć masę owocową . Z mąki, ½ szklanki cukru, aromatu
waniliowego i masła zagnieść kruszonkę i posypać nią z wierzchu owocową masę .
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , nastawiony na zapiekanie z góry. Piec
crumble 25-30 minut , aż kruszonka zrobi się rumiana. Wyjąć i zostawić do
przestygnięcia. Podawać lekko ciepłe lub
na zimno .Można dodatkowo podać udekorowane bitą śmietaną , albo z lodami
waniliowymi .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz