niedziela, 13 maja 2012

Crumble jeżynowo-jabłkowe


Bardzo smaczny i prosty deser rodem z kuchni angielskiej .


 Czas : 1 godzina

Składniki :
½ kg jabłek
½ kg jeżyn
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
10 dag masła + do wysmarowania formy
3 łyżki bułki tartej + do wysypania formy
1 paczka biszkoptów ( 10 dag )
aromat waniliowy ( ½ łyżeczki lub 1 cukier waniliowy )

Jabłka obrać i pokroić w małe cząstki. Włożyć do rondla .Dodać jeżyny i1/2 szklanki  cukru . Dusić aż sok się odparuje , a masa będzie mieć konsystencję dżemu, dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać . . Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Na dno pokruszyć biszkopty .Na biszkopty wyłożyć masę owocową . Z mąki, ½ szklanki cukru, aromatu waniliowego i masła zagnieść kruszonkę i posypać nią z wierzchu owocową masę . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , nastawiony na zapiekanie z góry. Piec crumble 25-30 minut , aż kruszonka zrobi się rumiana. Wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Podawać lekko ciepłe  lub na zimno .Można dodatkowo podać udekorowane bitą śmietaną , albo z lodami waniliowymi .

Brak komentarzy: