niedziela, 13 maja 2012

Kapustkowa kartoflanka

Zupka ugotowana z powodu irytacji- jeśli chcecie wiedzieć na co poczytajcie tu 
Zupka z ,, odzysku". Po prostu były do wykorzystania wierzchnie liście z młodej kapusty. A, ze nie znoszę marnotrawstwa zrobiłam najprostszą zupkę jaka przyszła mi do głowy to znaczy delikatną kartoflankę z dodatkiem posiekanych liści kapusty i kopru.





Czas : 45 minut
Składniki:
3 duże liście wierzchnie z młodej kapusty ( z wyciętymi grubymi nerwami - zużyję je na jarzynkę )
4 średnie ziemniaki ( najlepiej młode ale mogą być te z jasną skórką płukane)
1/2 szklanki pokrojonego koperku
1 małe udko z kurczaka ( lub 1/2 kg porcji rosołowej z kurczaka )
1 marchewka
przyprawa do zup ( lub 1 kostka bulionu drobiowego )
pieprz mielony

Liście kapusty umyć. 


Pociąć na długie  paski a potem w ,,julienkę". 


Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Marchew oskrobać , umyć , przekroić na pół.  Do garnka włożyć mięso , ziemniaki, kapustę . Zalać wodą tak by zakryła składniki ( ok. 4 szklanek). Dodać przyprawy do zup ( ilość zależy od tego jakiej używamy ) lub kostkę rosołową.
Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut przy uchylonej pokrywce.


 Wyjąć mięso *.


Wsypać koper. Zagotować. Doprawić do smaku.
* z mięsa zależnie od tego jakie użyliśmy robimy II Danie - albo obieramy porcję rosołową i robimy pierogi , paszteciki, krokiety, naleśniki z mięsem - albo np. panierowane mięso z udka , udko w sosie itp.

1 komentarz:

Madleine pisze...

uwielbiam takie zupy - Twoja wyglada przepysznie wiec zapisuje :)pozdrawiam