wtorek, 1 maja 2012

Majowa botwinka


Zaczął się sezon na botwinkę - ta majowa jest najlepsza .



Czas : 1 godzina

Składniki :

1 udko kurczaka
włoszczyzna ( bez kapusty najlepiej młoda )
1 pęczek botwinki
1 burak
½ pęczka koperku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
6 rzodkiewek
3 łyżki pokrojonego szczypiorku
pieprz mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki 18% ( lub 30 % )
sok z cytryny
cukier
3 szklanki wody
sól
maggi

Obrać warzywa  .Włożyć z mięsem , przekrojonym na 4 części burakiem i szczyptą soli do garnka i zalać woda . Gotować 45 minut. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej .Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając .Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę, burak ,por  i seler . Wrzucić podsmażoną botwinkę i ½ pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną .Doprawić do smaku  sokiem z cytryny, solą . maggi  i mielonym pieprzem . Buraka utrzeć i włożyć z powrotem do garnka. Na talerzu dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki ( maja być chrupiące )  , posypać resztą kopru i szczypiorem .


Mięso i warzywa z wywaru użyć na pierogi, krokiety , paszteciki .


Brak komentarzy: