piątek, 25 maja 2012

Łosoś z ,,oczkiem" z grzanki


Jak to zwykle u mnie bywa - miało być jedno wyszło drugie. Uszykowałam dzwonko z łososia do włożenia w marynatę. A potem aż mnie zaczęło kusić żeby wyciągnąć z niego ości . Tylko jak potem usmażyć żeby sie nie rozpadło ? Wsadzić coś w środek ? Drogą eliminacji odpadł farsz , owijanie wokół czegoś typu foremka . I tu zaświtało - nie foremka a cos jadalnego czyli okrągła grzanka .

Czas :10 minut + marynowanie
Składniki:
1 małe dzwonko z łososia
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/4 słodkiej pomarańczy
olej z pestek winogron
sól
1 łyżeczka ( płaska ) cukru brązowego
pieprz  grubo mielony
papryka mielona słodka
3 pomidorki koktajlowe
3 dzwonka słodkiej pomarańczy
kilka pasków białej części pora
natka pietruszki
2 kromki chleba
mąka
Przygotować marynatę z soku pomarańczy i cytryny , 1/3 szklanki oleju , szczypty soli , cukru  i pieprzu . Zalać dzwonko łososia. Zostawić w marynacie na 30 minut.
Wyjąć i osuszyć dokładnie kuchennymi ręcznikami papierowymi.
Delikatnie usunąć kręgosłup i ości z wnętrza dzwonka .


Z kromek chleba wykroić szklanką 2 krążki . Krążki chleba umieścić w  środku dzwonka i zawinąć je w koło. Spiąć .


Posypać tak uformowane dzwonko solą , pieprzem i papryką .Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej . Łososia kłaść na oleju i smażyć na rumiano z obu stron .


W czasie gdy ryba się smaży kroimy pomidorki , obieramy pomarańczę z błonek, kroimy por  - mieszamy z natka pietruszki. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem. Skrapiamy olejem i odrobina soku z pomarańczy.
Podajemy rybę umieszczając na grzance porcje surówki .
* jest to porcja dla 1 osoby ( u mnie dla 2 ) - marynaty starczy na 2 porcje

1 komentarz:

Gosia pisze...

łosoś to jest to ! :)