Bardzo
sobie cenię wszelkie faszerowane warzywa . Robie je na różne sposoby - duszone
w sosie, pieczone, gotowane na parze . Zależnie od miękkości warzyw trzeba
dobrać proces ich przygotowania . Pomidory wymagają delikatnego traktowania bo
rozpadną sie i nie będzie efektu. Ale jak już je odpowiednio przygotujemy będą
ozdobą stołu ( i co tu mówić - smakołykiem , którym nikt nie pogardzi ).
Ugotować
ryż w wodzie z kostką bulionową ( luzem
lub w woreczku ) .Odcedzić . Do gorącego dodać masło i wymieszać.
Mięso
zmielić .
Cebulę bardzo drobno pokroić . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć
cebulę aż się zeszkli.
Dołożyć rozdrobnione mięso i smażyć na rumiano jak do
sosu bolognese. Wlać na patelnię 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut aż woda
odparuje.
Wymieszać
ryż , mięso z cebulą i 2/3 pokrojonego kopru. Doprawić farsz solą i pieprzem.
Z
pomidorów ściąć górę . Za pomocą łyżeczki usunąć pestki tak by miąższ został i
ścianki nie były za cienkie.
Nadziać farszem.
Wybrać garnek który ma dno szerokości pozwalającej
na ułożenie na nim pomidorów i na tyle wysoki by można je było spokojnie
przykryć .
Wydrążone
z pomidorów pestki i miąższ rozdrobnić
i włożyć do garnka - posypać resztą
kopru. Dodać roztarty z solą czosnek. Skropić łyżka oleju. Posolić i posypać
szczyptą pieprzu. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut.
Ułożyć na sosie napełnione farszem pomidory..
Przykryć garnek.
Dusić
na małym gazie góra 5 minut ( trzeba pilnować bo zależy to od wielkości i
grubości pomidorów - chodzi o to by zmiękły a nie rozpadały się ) .Wyjąć
pomidory . Sos doprawić do smaku.
Podawać
na warstwie sosu ( można go przetrzeć lub zmiksować - ale wydaje mi się to
zbędne ).
1 komentarz:
Świetny efekt! wypchane pomidorki:)
Prześlij komentarz