sobota, 12 maja 2012

Pomidory z ryżem i mięsem


Bardzo sobie cenię wszelkie faszerowane warzywa . Robie je na różne sposoby - duszone w sosie, pieczone, gotowane na parze . Zależnie od miękkości warzyw trzeba dobrać proces ich przygotowania . Pomidory wymagają delikatnego traktowania bo rozpadną sie i nie będzie efektu. Ale jak już je odpowiednio przygotujemy będą ozdobą stołu ( i co tu mówić - smakołykiem , którym nikt nie pogardzi ).


Ugotować ryż w  wodzie z kostką bulionową ( luzem lub w woreczku ) .Odcedzić . Do gorącego dodać masło i wymieszać.
Mięso zmielić .


Cebulę bardzo drobno pokroić . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć cebulę aż się zeszkli. 


Dołożyć rozdrobnione mięso i smażyć na rumiano jak do sosu bolognese. Wlać na patelnię 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut aż woda odparuje.


Wymieszać ryż , mięso z cebulą i 2/3 pokrojonego kopru. Doprawić farsz solą i pieprzem.



Z pomidorów ściąć górę . Za pomocą łyżeczki usunąć pestki tak by miąższ został i ścianki nie były za cienkie.


Nadziać farszem.


Wybrać  garnek który ma dno szerokości pozwalającej na ułożenie na nim pomidorów i na tyle wysoki by można je było spokojnie przykryć .
Wydrążone z pomidorów pestki i miąższ rozdrobnić


 i włożyć do garnka - posypać resztą kopru. Dodać roztarty z solą czosnek. Skropić łyżka oleju. Posolić i posypać szczyptą pieprzu. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić 20 minut.  


Ułożyć na sosie napełnione farszem pomidory..


Przykryć garnek.
Dusić na małym gazie góra 5 minut ( trzeba pilnować bo zależy to od wielkości i grubości pomidorów - chodzi o to by zmiękły a nie rozpadały się ) .Wyjąć pomidory . Sos doprawić do smaku.
Podawać na warstwie sosu ( można go przetrzeć lub zmiksować - ale wydaje mi się to zbędne ).

1 komentarz:

Dusia pisze...

Świetny efekt! wypchane pomidorki:)