O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

piątek, 11 maja 2012

Paprykowy pstrąg


Pstrąg to taka rybka, że można ją przygotować na dziesiątki sposobów. Smażone, pieczone, gotowane. Panierowane i sote. Lubię doprawiać pstrągi na pikantnie i smażyć je ( filety ) na rumiano.
 Czas : 10 minut + 30 minut marynowanie
Składniki:
1 filet pstrąga ze skórą *
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka brązowego cukru
1/3 łyżeczki soli morskiej ( grubej )
1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
2 łyżki mąki
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej żółtej papryki
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki wody

Umyć rybę i dobrze osuszyć . Odciąć pozostałości po skrzelach . Usunąć dokładnie ości .


Filet ułożyć w pojemniku. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, soku z cytryny, cukru, papryki, pieprzu. 

Wetrzeć w filet z pstrąga i zostawić w chłodzie na 30 minut.


Wytrzeć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Filet oprószyć mąką .


Papryki pokroić w paseczki. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i wrzucić papryki. Smażyć na małym gazie by zmiękły. Dodać marynatę w której był filet, wodę i zagotować . Doprawić do smaku albo cukrem albo solą.


Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść filet na początku skórą do dołu. Usmażyć na rumiano . Przełożyć na drugą stronę i również usmażyć .


Filet obkładać uduszoną papryką - posypać natką pietruszki.
Do tego frytki, pieczone ćwiartki ziemniaków, ziemniaki z wody z koprem i oczywiście surówki.
* mnie to starcza na 2 małe porcje , ale proponuję po małym filecie na porcję - proporcja marynaty starczy na 2 filety

2 komentarze:

Madleine pisze...

Bardzo lubie pstrąga - napewno wyprobuje ten przepis :)

Dusia pisze...

wszędzie w piatek rządza rybki, apetyczne pstrąg:)