czwartek, 17 maja 2012

Spring roles z Tofu wg Buni


Z spring roles czyli  sajgonkami to tak jak z naszymi naleśnikami - farszów jest nieskończona ilość . Zawsze robiłam je w wersji z mięsem - tym razem postanowiłam spróbować wykorzystać wędzone tofu. Składniki są trochę jak z kuchni Fusion bo używam składników których w oryginalnej kuchni orientalnej nie ma .Ale za to wyszło smakowicie.

Czas : 30 minut
Składniki:
12 cienkich  słupków wędzonego tofu
8 płatów papieru ryżowego do sajgonek
8 cienkich paseczków czerwonej papryki
8 cienkich paseczków żółtej papryki
4 łyżki cienko pokrojonej kapusty pekińskiej
kilka pasków młodej cebulki ze szczypiorem
olej z pestek winogron
sos słodko kwaśny chili
sól
pieprz mielony
W woku lub na patelni rozgrzać porcje oleju . Wrzucić kapustę , paprykę i szczypior - krótko obsmażyć mieszając by straciły posmak surowizny.


Zdjąć z tłuszczu na kuchenny ręcznik i odsączyć.
Zwilżyć papier ryżowy ( 4 płaty ). Ułożyć na ściereczkach kuchennych . Na środku krążka papieru ryżowego ułożyć porcję warzyw - posolić, popieprzyć .


Dołożyć tofu. Zawinąć sajgonki.

 


Odłożyć na trochę . 


Potem zwilżyć następne 4 płaty. I jeszcze raz zawinąć każdą rolkę sajgonki.
W małym garnuszku rozgrzać olej do głębokiego smażenia Włożyć sajgonki i smażyć chwilę aż się lekko podsmażą . 


Wyjąć. Odsączyć na ręczniku kuchennym .


Poczekać aż przestygną i ponownie włożyć w gorący olej. Dosmażyć. 


Odsączyć.
Podawać z słodko-kwaśnym sosem chili . 

1 komentarz:

Natalia pisze...

Bardzo lubię sajgonki, też zazwyczaj jadam je z mięsem. Te z tofu wyglądają extra!