Z
spring roles czyli sajgonkami to tak jak z naszymi naleśnikami -
farszów jest nieskończona ilość . Zawsze robiłam je w wersji z mięsem - tym
razem postanowiłam spróbować wykorzystać wędzone tofu. Składniki są trochę jak
z kuchni Fusion bo używam składników których w oryginalnej kuchni orientalnej
nie ma .Ale za to wyszło smakowicie.
Czas
: 30 minut
Składniki:
12
cienkich słupków wędzonego tofu
8
płatów papieru ryżowego do sajgonek
8
cienkich paseczków czerwonej papryki
8
cienkich paseczków żółtej papryki
4
łyżki cienko pokrojonej kapusty pekińskiej
kilka
pasków młodej cebulki ze szczypiorem
olej
z pestek winogron
sos
słodko kwaśny chili
sól
pieprz
mielony
W
woku lub na patelni rozgrzać porcje oleju . Wrzucić kapustę , paprykę i
szczypior - krótko obsmażyć mieszając by straciły posmak surowizny.
Zdjąć z
tłuszczu na kuchenny ręcznik i odsączyć.
Zwilżyć
papier ryżowy ( 4 płaty ). Ułożyć na ściereczkach kuchennych . Na środku krążka
papieru ryżowego ułożyć porcję warzyw - posolić, popieprzyć .
Dołożyć tofu.
Zawinąć sajgonki.
Odłożyć na trochę .
Potem zwilżyć następne 4 płaty. I jeszcze
raz zawinąć każdą rolkę sajgonki.
W
małym garnuszku rozgrzać olej do głębokiego smażenia Włożyć sajgonki i smażyć
chwilę aż się lekko podsmażą .
Wyjąć. Odsączyć na ręczniku kuchennym .
Poczekać
aż przestygną i ponownie włożyć w gorący olej. Dosmażyć.
Odsączyć.
Podawać
z słodko-kwaśnym sosem chili .
1 komentarz:
Bardzo lubię sajgonki, też zazwyczaj jadam je z mięsem. Te z tofu wyglądają extra!
Prześlij komentarz