Nie
przepadam za krewetkami z czosnkowym posmakiem . Jakoś mi się czosnek z
krewetkami kłóci . Za to wszelkie cytrusowe smaki i curry i owszem. Są pikantne
, pięknie wyglądają i co ważne bosko smakują .
Czas
: 30 minut
Składniki
*:
5 krewetek ( mrożone - obrane Black Tiger )
sok
z 1/4 pomarańczy
1
łyżka soku z cytryny
sól
morska
biały pieprz mielony
1
łyżeczka curry
3
łyżki masła
3
łyżki oleju z pestek winogron
1
łyżka natki pietruszki
1
łyżka mąki ziemniaczanej
Krewetki
rozmrozić .Osuszyć. Przygotować marynatę z soku pomarańczy, cytryny , 2 łyżek
oleju , 1/2 łyżeczki curry , szczypty soli i szczypty białego pieprzu.
Wymieszać . Zalać marynatą. Zostawić w lodówce na 15 minut.
Wyjąć
krewetki z marynaty. Osuszyć. Posypać resztą curry i mąką ziemniaczaną. Na
patelni rozgrzać masło z olejem. Na gorące wrzucać krewetki. Smażyć po 2 minuty
z każdej strony by się zrumieniły. Zdjąć z patelni .Lekko osolić . Podać z
kawałkiem pomarańczy do skropienia sokiem, posypać natką pietruszki.
Podać
do tego chrupiącą bagietkę ( można polać masłem ze smażenia by można było w nim
maczać bagietkę.
* to jest jedna mała porcja na lekka przekąskę ( dałam tego plasterek bagietki i kilka listków sałaty z vinegretem) . Trochę o kosztach - kupiłam 1 opakowanie mrożonych krewetek Black Tiger za 23 zł . Pewnie przepłaciłam bo jak bym poszukała to bym kupiła taniej - ale robiłam zakupy przez internet i w ostatnim momencie dorzuciłam właśnie krewetki i Tofu. W opakowaniu jest 20 sztuk . Ponieważ tylko ja jadam w domu krewetki to mam na 4 porcje .Wychodzi po prawie 6 zł za porcję . Dodatków i przypraw nie liczę . Tanio nie jest , ale każdy kto lubi krewetki z przyjemnością sobie taką ucztę w domu zrobi bo pójście do lokalu na krewetki jest np. po za moim zasięgiem .
2 komentarze:
musi być pyszne. Uwielbiam krewetki
krewetki, do dobra rzecz :D
Pozdrawiamy Tapedna
Prześlij komentarz