czwartek, 28 czerwca 2012

Ogórki duszone w sosie wg Buni


Przepis z cyklu ,,lato na działce czy pod namiotem " . Od zawsze ta potrawa gościła na moim stole jak tylko pojawiały się ogórki gruntowe .Delikatne ogóreczki z kremowym sosem + młode ziemniaczki i nic więcej nie potrzeba na letni posiłek .

Czas : 15 minut

Składniki:

4 średnie gruntowe ogórki
1/2 szklanki pokrojonego koperku
3 płaskie łyżki masła
1 żółtko
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
sól
pieprz biały mielony
cukier
sok z cytryny do smaku
3 dag tartego drobno parmezanu ( lub innego ostrego żółtego sera wysuszonego i zmielonego na drobno)
8 małych pomidorków koktajlowych ( lub pół pomidora )
czarnuszka do dekoracji

Ogórki umyć , odciąć delikatnie oba końce. Przeciąć na pół .Wydrążyć łyżeczką pestki tak by nie uszkodzić ścianek ogórka ( pestki zostawić - przydadzą się *).


W szerokim garnku rozgrzać masło i włożyć na nie połówki ogórków. Obsmażyć z jednej i drugiej strony. Posypać koprem ( odrobinę zostawić do dekoracji).Smażyć z koprem ok. 2 minut . 


Zalać wodą . Zagotować , zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przy uchylonej pokrywce 10 minut. W czasie kiedy ogórki sie duszą zmieszać żółtko ze śmietanką , 1 łyżeczką soku z cytryny .


Wyjąć ostrożnie łyżka cedzakową ogórki z garnka . Do sosu wlać śmietankę z żółtkiem . Wymieszać dokładnie . Wsypać tarty ser . Zagotować sos. Doprawić do smaku solą , cukrem i mielonym białym pieprzem .


Ogórki włożyć ponownie do sosu.
Z pomidorków usunąć pestki- miąższ pokroić w drobną kostkę .
Podawać wypełniając wgłębienie w ogórkach pokrojonymi pomidorkami , odrobiną kopru i czarnuszką z młodymi ziemniakami i sosem od duszenia ogórków.
* Z wydrążonych pestek i miąższu ogórków robię zimny koktajl ( Koktajl z pestekogórków )

1 komentarz:

shinju pisze...

Bardzo ciekawy pomysł na ogórki :)