Przepis
z cyklu ,,lato na działce czy pod namiotem " . Od zawsze ta potrawa
gościła na moim stole jak tylko pojawiały się ogórki gruntowe .Delikatne
ogóreczki z kremowym sosem + młode ziemniaczki i nic więcej nie potrzeba na
letni posiłek .
Czas
: 15 minut
Składniki:
4
średnie gruntowe ogórki
1/2
szklanki pokrojonego koperku
3
płaskie łyżki masła
1
żółtko
3/4
szklanki wody
1/2
szklanki słodkiej śmietanki 18%
sól
pieprz
biały mielony
cukier
sok
z cytryny do smaku
3
dag tartego drobno parmezanu ( lub innego ostrego żółtego sera wysuszonego i
zmielonego na drobno)
8
małych pomidorków koktajlowych ( lub pół pomidora )
czarnuszka
do dekoracji
Ogórki
umyć , odciąć delikatnie oba końce. Przeciąć na pół .Wydrążyć łyżeczką pestki
tak by nie uszkodzić ścianek ogórka ( pestki zostawić - przydadzą się *).
W
szerokim garnku rozgrzać masło i włożyć na nie połówki ogórków. Obsmażyć z
jednej i drugiej strony. Posypać koprem ( odrobinę zostawić do
dekoracji).Smażyć z koprem ok. 2 minut .
Zalać wodą . Zagotować , zmniejszyć
gaz i dusić pod przykryciem przy uchylonej pokrywce 10 minut. W czasie kiedy
ogórki sie duszą zmieszać żółtko ze śmietanką , 1 łyżeczką soku z cytryny .
Wyjąć
ostrożnie łyżka cedzakową ogórki z garnka . Do sosu wlać śmietankę z żółtkiem .
Wymieszać dokładnie . Wsypać tarty ser . Zagotować sos. Doprawić do smaku solą
, cukrem i mielonym białym pieprzem .
Ogórki
włożyć ponownie do sosu.
Z
pomidorków usunąć pestki- miąższ pokroić w drobną kostkę .
Podawać
wypełniając wgłębienie w ogórkach pokrojonymi pomidorkami , odrobiną kopru i
czarnuszką z młodymi ziemniakami i sosem od duszenia ogórków.
* Z
wydrążonych pestek i miąższu ogórków robię zimny koktajl ( Koktajl z pestekogórków )
1 komentarz:
Bardzo ciekawy pomysł na ogórki :)
Prześlij komentarz