Co
zrobić jak się ma ochotę na gulasz a w zasadzie
to trzeba go ze 2 łyżki ? No może trochę więcej , ale w sumie to tyle co
,, kot napłakał " . Pozostaje szybkowar . Składniki bardziej przypominają
te na sos do kotletów schabowych po myśliwsku . Polecam - w większych
proporcjach też można robić .
Składniki:
10
dag schabu bez kości ( 1 kotlet - lub mięso od szynki , karkówka - cos chudego)
2
duże cebule
5
dag wędzonki ( ja użyłam bamberską )
5
średnich pieczarek
papryka
mielona
pieprz
sól
mąka
2
łyżki oleju
1/2
szklanki wody
Mięso
i wędzonkę pokroić w małą kostkę lub
paski.
Usiekać drobno cebulę . Pieczarki pokroić w plasterki.
Wędzonkę
podsmażyć wytapiając tłuszcz . Dolać olej. Wrzucić mięso i zrumienić . Dołożyć
pieczarki i cebulę i smażyć aż się podsmażą na złoto. Posypać szczyptą soli,
pieprzu i papryki - przełożyć do garnka szybkowaru.
Dodać
do garnka wodę .
Zamknąć
szybkowar i postawić na gazie .Dusić po uszczelnieniu na małym gazie ( tak by
nie zrzucał pary ) 15 minut.
Otworzyć
szybkowar . Doprawić gulasz do smaku. Zaciągnąć odrobiną mąki rozrobionej w
zimnej wodzie - zagotować.
Podawać
z kaszą , kopytkami , kluskami lub ziemniakami.
2 komentarze:
A ja załapie się chociaż trochę na gulasz ?? :)
Alez prosze bardzo - wyciagam kotlet schabowy z zamrażarki- szybkowar na gaz i już :) . Zapraszam.
Prześlij komentarz