Moim
zdaniem doskonały dodatek do mięs . Wyjątkowo dekoracyjna przystawka . W wersji
wegetariańskiej może stanowić podstawowe danie ( wystarczy użyć wywaru z warzyw
do gotowania kaszy zamiast bulionu ).Jak zwykle wyjątkowo cenię sobie fakt , że
można danie przygotowywać na raty więc niejako samo się robi między jednym a
drugim wejściem do kuchni.
Czas
: 20 minut
Składniki:
1
woreczek drobnej kaszy jęczmiennej ( 10 dag )
ok.20
średniej wielkości pieczarek
1/2
szklanki pokrojonego koperku
1
kostka bulionu drobiowego ( lub w wersji wegetariańskiej warzywny)
2
łyżki masła
sól
olej
z pestek winogron do smażenia
Ugotować
w wodzie z kostką bulionową kaszę w woreczku ( ok. 20 minut). Wyjąć z poczekać
aż się odsączy.
W
czasie kiedy kasza się gotuje oczyścić pieczarki i wykręcić ogonki( użyć je do
czego innego - ja wrzuciłam do gulaszu).Usunąć z kapeluszy pieczarek brązowe
blaszki
( robi się więcej miejsca w kapeluszach i są bardziej suche - to co
wyjęłam też wrzuciłam do gulaszu).
Na
patelni rozgrzać olej i usmażyć kapelusze pieczarek na rumiano.
Kaszę
wyjąć z woreczka . Do gorącej dodać masło i koper.
Wymieszać . Napełniać
kapelusze pieczarek kaszą .
Podawać
do mięs .
*
Można przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać ułożone w naczyniu do
zapiekanek i przykryte folią aluminiową w gorącym piekarniku.
3 komentarze:
Bardzo podoba mi się ten przepis. PO pierwsze sama mam ostatnio "fazę" na faszerowanie wszystkiego wszystkim :), po drugie primo - KASZA-uważam że jemy jej stanowczo za mało, i bardzo sobie cenię wszelkie pomysły na jej ciekawe wykorzystanie w kuchni. Dla mnie bomba!
Często jadamy różne kasze ( w tym ryż i kuskus ) , ale zawsze mam problem z odpowiednim ich podaniem bo tak jak są zdrowe i smaczne tak nie zawsze dekoracyjne .Wymyślam sposoby ich przemycenia na stół .A to w pomidorach , a to ułożone w kopczyki ( ubijam w filiżankach)- teraz wymyśliłam sobie taką w pieczarkach.
Ekstra pomysł i smaczny :)
Prześlij komentarz