poniedziałek, 4 czerwca 2012

Mini gulasz


Co zrobić jak się ma ochotę na gulasz a w zasadzie  to trzeba go ze 2 łyżki ? No może trochę więcej , ale w sumie to tyle co ,, kot napłakał " . Pozostaje szybkowar . Składniki bardziej przypominają te na sos do kotletów schabowych po myśliwsku . Polecam - w większych proporcjach też można robić .





Czas :30 minut

Składniki:
10 dag schabu bez kości ( 1 kotlet - lub mięso od szynki , karkówka - cos chudego)
2 duże cebule
5 dag wędzonki ( ja użyłam bamberską )
5 średnich pieczarek
papryka mielona
pieprz
sól
mąka
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody

Mięso i wędzonkę  pokroić w małą kostkę lub paski. 
Usiekać drobno cebulę . Pieczarki pokroić w plasterki.
Wędzonkę podsmażyć wytapiając tłuszcz . Dolać olej. Wrzucić mięso i zrumienić . Dołożyć pieczarki i cebulę i smażyć aż się podsmażą na złoto. Posypać szczyptą soli, pieprzu i papryki - przełożyć do garnka szybkowaru.
Dodać do garnka  wodę .
Zamknąć szybkowar i postawić na gazie .Dusić po uszczelnieniu na małym gazie ( tak by nie zrzucał pary ) 15 minut.
Otworzyć szybkowar . Doprawić gulasz do smaku. Zaciągnąć odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie - zagotować.


Podawać z kaszą , kopytkami , kluskami lub ziemniakami.
Wyszło tego 3 małe porcje.





2 komentarze:

Anonimowy pisze...

A ja załapie się chociaż trochę na gulasz ?? :)

Unknown pisze...

Alez prosze bardzo - wyciagam kotlet schabowy z zamrażarki- szybkowar na gaz i już :) . Zapraszam.