piątek, 1 czerwca 2012

Paprykowa sola na maśle


Robiłam w podobny sposób pstrąga i bardzo nam posmakował. Tak więc sprawdzę jak sie przepis sprawdzi jeśli chodzi o solę . Często ją kupuję bo to przecież bardzo popularna u nas ryba .Kusi mnie bo mogę kupić filety bez skóry ( flądra z reguły jest cała ).

Czas : 10 minut + 30 minut marynowanie
Składniki:
1 filet soli *
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka miodu
1/3 łyżeczki soli morskiej ( grubej )
1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej żółtej papryki
1 łyżka pokrojonego szczypiorku


Solę umyć ( jeśli mrożona to rozmrozić wcześniej  )  i dobrze osuszyć .
Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, soku z cytryny, miodu, soli, papryki, pieprzu. Zalać nią ułożonego w pojemniku solę .Zostawić na 30 minut. 




Wyjąć z marynaty  . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Papryki pokroić w drobną kosteczkę . Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i smażyć na małym gazie papryki by zmiękły.
Na rozgrzanym oleju z masłem smażyć  na rumiano solę ( z obu stron ).



Obkładać  papryką - posypać szczypiorem.

* mnie to starcza na 2 małe porcje , ale proponuję po małym filecie na porcję - proporcja marynaty starczy na 2 filety

Brak komentarzy: