Robiłam
w podobny sposób pstrąga i bardzo nam posmakował. Tak więc sprawdzę jak sie
przepis sprawdzi jeśli chodzi o solę . Często ją kupuję bo to przecież bardzo
popularna u nas ryba .Kusi mnie bo mogę kupić filety bez skóry ( flądra z
reguły jest cała ).
Czas
: 10 minut + 30 minut marynowanie
Składniki:
1
filet soli *
olej
z pestek winogron
1
łyżka masła
sok
z 1/2 cytryny
1
łyżeczka mielonej papryki
1
łyżeczka miodu
1/3
łyżeczki soli morskiej ( grubej )
1/3
łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1/2
małej czerwonej papryki
1/2
małej żółtej papryki
1
łyżka pokrojonego szczypiorku
Solę
umyć ( jeśli mrożona to rozmrozić wcześniej
) i dobrze osuszyć .
Przygotować
marynatę z 1/3 szklanki oleju, soku z cytryny, miodu, soli, papryki, pieprzu. Zalać
nią ułożonego w pojemniku solę .Zostawić na 30 minut.
Wyjąć z marynaty . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Wyjąć z marynaty . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Papryki
pokroić w drobną kosteczkę . Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i smażyć
na małym gazie papryki by zmiękły.
Obkładać
papryką - posypać szczypiorem.
*
mnie to starcza na 2 małe porcje , ale proponuję po małym filecie na porcję -
proporcja marynaty starczy na 2 filety
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz