Wyjątkowo ,,leniwe ,, danie .
Delikatne - wiosenne .
Czas : 30 minut
Składniki :
20 dag kolorowego makaronu Farfale
łebki z 1 pęczka zielonych szparagów (
z ok. 5 cm kawałkiem pod łebkiem )
2 łyżki koperku pokrojonego
1 żółtko
6 łyżek oliwy z oliwek (
najlepiej tłoczonej na zimno )
sól
1 łyżeczka soku z cytryny
grubo mielony pieprz kolorowy
2 kostki do makaronu, ryżu ,
ziemniaków Knorra
szczypta cukru
3 łyżki masła
Makaron ugotować al dente w wodzie z kostkami bulionowymi .W
czasie kiedy makaron się gotuje ugotować
w lekko osolonej wodzie ( ze szczyptą cukru ) łepki szparagów ( powinny
być dobre po ok. 10 minutach od zagotowania wody).
Żółtko utrzeć z oliwą , szczyptą soli
, sokiem z cytryny .
Odcedzić makaron .Wrzucić go do garnka
- dodać masło i wymieszać.
Odcedzić szparagi.
Podawać układając łebki szparagów na
makaronie polewając go sosem żółtkowym i posypując koprem i pieprzem.
Dobrze jest nakładać na ogrzane
talerze żeby nie wystygło.
W wywarze z gotowania łebków szparagów
ugotować resztę pęczka i zrobić z nich zupę krem ( można zamrozić wywar i
pokrojone kawałki szparagów i użyć na zupę po sezonie ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz