sobota, 2 czerwca 2012

Szparagi na Farfale


Wyjątkowo ,,leniwe ,, danie . Delikatne - wiosenne .


Czas : 30 minut

Składniki :

20 dag kolorowego makaronu Farfale
łebki z 1 pęczka zielonych szparagów ( z ok. 5 cm kawałkiem pod łebkiem )
2 łyżki koperku pokrojonego
1 żółtko
6 łyżek oliwy z oliwek ( najlepiej  tłoczonej na zimno )
sól
1 łyżeczka soku z cytryny
grubo mielony pieprz kolorowy
2 kostki do makaronu, ryżu , ziemniaków Knorra
szczypta cukru
3 łyżki masła

Makaron ugotować  al dente w wodzie z kostkami bulionowymi .W czasie kiedy makaron się gotuje ugotować  w lekko osolonej wodzie ( ze szczyptą cukru ) łepki szparagów ( powinny być dobre po ok. 10 minutach od zagotowania wody).
Żółtko utrzeć z oliwą , szczyptą soli , sokiem z cytryny .
Odcedzić makaron .Wrzucić go do garnka - dodać masło i wymieszać.
Odcedzić szparagi.
Podawać układając łebki szparagów na makaronie polewając go sosem żółtkowym i posypując koprem i pieprzem.
Dobrze jest nakładać na ogrzane talerze żeby nie wystygło.
W wywarze z gotowania łebków szparagów ugotować resztę pęczka i zrobić z nich zupę krem ( można zamrozić wywar i pokrojone kawałki szparagów i użyć na zupę po sezonie ).



Brak komentarzy: