środa, 27 czerwca 2012

Pasty twarogowe


 Cztery wersje pasty do kanapek zrobione z twarogu .Propozycja jak urozmaicić twarożkowe śniadanko. Tak się jakoś składa , że latem twarożek ( no i jajka ) to podstawa naszych śniadań . No i oczywiście cała masa zieleniny , warzyw i owoców do tego . Staram się jakoś urozmaicić wizualnie te śniadanka . Bo po mimo tego , że jest dużo kolorów na talerzu dzięki warzywom to ciągłe jadanie twarożku posypanego szczypiorkiem w towarzystwie pomidora jakoś już mnie denerwuje .Jak obudzę się w miarę przytomna to ,, tworzę " .( Zdjęcia ze starych zapasów )

Czas : 15 minut

Składniki :30 dag twarogu śmietankowego
                   1 łyżka usiekanego szczypiorku
                   2 łyżki utartej na tarce rzodkiewki ( grube oczka tarki )
                   1 łyżka utartego na tarce ogórka ( grube oczka tarki )
                   2 łyżki drobno pokrojonej szynki ( lub innej wędliny )
                   2 łyżki rozdrobnionej ryby wędzonej
                   1 łyżka usiekanej drobno cebuli
                   sól
                   pieprz mielony

Twarożek podzielić na cztery porcje .
1)     do pierwszej porcji dodać utartego na tarce ogórka, usiekany szczypiorek .Wymieszać .Doprawić solą i pieprzem .
2)     do drugiej porcji dodać utartą rzodkiewkę . Doprawić solą .
3)     do trzeciej porcji dodać pokrojoną szynkę . Doprawić mielonym pieprzem .
4)     do czwartej porcji dodać wędzoną rybę i cebulę . Doprawić mielonym pieprzem .
Twarożek można podawać w wydrążonych pomidorkach , papryce, wydrążonych ogórkach .
Doskonały dodatek do ciemnego pieczywa .


1 komentarz:

Urszula - Proste potrawy pisze...

Fajny , apetyczny pomysł :)