Cztery
wersje pasty do kanapek zrobione z twarogu .Propozycja jak urozmaicić twarożkowe śniadanko. Tak się jakoś składa , że latem twarożek ( no i jajka ) to podstawa naszych śniadań . No i oczywiście cała masa zieleniny , warzyw i owoców do tego . Staram się jakoś urozmaicić wizualnie te śniadanka . Bo po mimo tego , że jest dużo kolorów na talerzu dzięki warzywom to ciągłe jadanie twarożku posypanego szczypiorkiem w towarzystwie pomidora jakoś już mnie denerwuje .Jak obudzę się w miarę przytomna to ,, tworzę " .( Zdjęcia ze starych zapasów )
Czas : 15 minut
Składniki :30 dag twarogu śmietankowego
1 łyżka usiekanego
szczypiorku
2 łyżki utartej na tarce rzodkiewki (
grube oczka tarki )
1 łyżka utartego na tarce
ogórka ( grube oczka tarki )
2 łyżki drobno pokrojonej
szynki ( lub innej wędliny )
2 łyżki rozdrobnionej ryby
wędzonej
1 łyżka usiekanej drobno
cebuli
sól
pieprz mielony
Twarożek podzielić na cztery
porcje .
1)
do pierwszej
porcji dodać utartego na tarce ogórka, usiekany szczypiorek .Wymieszać
.Doprawić solą i pieprzem .
2)
do drugiej
porcji dodać utartą rzodkiewkę . Doprawić solą .
3)
do trzeciej
porcji dodać pokrojoną szynkę . Doprawić mielonym pieprzem .
4)
do czwartej
porcji dodać wędzoną rybę i cebulę . Doprawić mielonym pieprzem .
Twarożek można podawać w wydrążonych
pomidorkach , papryce, wydrążonych ogórkach .
Doskonały dodatek do ciemnego
pieczywa .
1 komentarz:
Fajny , apetyczny pomysł :)
Prześlij komentarz