O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 30 czerwca 2012

Roladka drobiowa w sosie grzybowym


Wiele lat temu przestawiłam się w robieniu roladek z wieprzowiny czy wołowiny na piersi drobiowe. Wtedy chodziło chyba o to , że dzieci ( a potem wnuki ) wolały drób . Nie bez znaczenia było też to , że te z drobiu robi się zdecydowanie szybciej .Nadziewać można wszystkim , sos do nich też można robić bardzo urozmaicone . Te dzisiejsze zrobiłam w sosie grzybowym .Pogoda dziś taka bardziej smętno-deszczowa  - to mam jesienny obiadek w czerwcu. A co tam - ważne by był smakowity.

Czas : 1 godzina

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka ( duża)
2 łyżki mielonego mięsa  drobiowego
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 cebula
1/2 pokruszonych suszonych grzybów
sól
pieprz mielony
papryka mielona
olej z pestek winogron
przyprawa do zup i sosów ( maggi)
1,5 szklanki wody
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżeczka mąki

Grzyby zalać wodą  - ugotować , pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - usmażyć na szklisto na 2 łyżkach oleju.
Pierś posmarować olejem i włożyć w szeroki woreczek foliowy ( lub pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej ). Pierś  ,, rozklepać" tłuczkiem do mięsa na cienki - foremny płat. Posolić i posypać pieprzem.
Wymieszać mielone mięso z natką pietruszki, połową usmażonej cebuli . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi.
Farsz wyłożyć na pierś . 


Zwinąć roladkę .Związać nicią do zrazów. Posypać z wierzchu mieloną papryką .


W garnuszku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju . Obsmażyć roladkę ze wszystkich stron. 


Dołożyć pozostałą część cebuli i grzyby wraz z wywarem w którym się gotowały. Doprawić 1/2 łyżeczki przyprawy do zup i sosów. Dusić 30 minut - obracając roladkę by nasiąkła sosem równomiernie. Wywar powinien odparować o połowę . Dolać śmietankę . Można zaciągnąć sos odrobiną mąki by był gęściejszy.
Wyjąć roladkę z sosu - usunąć nitki. Przekroić na pół pod skosem ( ładniej wygląda ) lub w ukośne plastry.
Podawać z kaszą na sypko .

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Grażynko ten przepis jest tak prosty ..a tym bardziej że mam wszystkie składniki już pokazałam meniowi i musimy koniecznie zrobić te roladki mniamuśnie wyglądają!!
krystynamiszcz