czwartek, 12 lipca 2012

Banany smażone w pikantnym cieście


Danie z kuchni indonezyjskiej . Pikantne banany- coś w rodzaju naszych racuchów .Nie wiem jak to traktować - jako danie podstawowe czy przekąskę . W zasadzie można jeść i tak i tak .Składniki ciasta są dość dowolne - byle były pikantne.

Czas : 15 minut

Składniki:

1 dojrzały banan ( taki co to już ciemnieje )
1 jajko
1/3 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki wiórek kokosowych
5 łyżek mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
1 pełna łyżeczka mielonej papryki ( w oryginale papryczki chili)
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka curry
olej z pestek winogron ( oryginalnie kokosowy ale nie miałam )

Banan obrać i przeciąć na pół. 


Wymieszać ciasto ( mąka, wiórki, jako, mleko i przyprawy ). 


Gęste ciasto wyłożyć na talerz i położyć na nim połówki banana .


Na patelni rozgrzać olej . Kłaść na nim oblepione ciastem połówki banana ( można łyżką dołożyć resztki ciasta na banany ). Smażyć na rumiano jak racuchy przewracając na drugą stronę ( ja robię to łopatką do mięs ). 


Jeśli banan połamie się to nie szkodzi - można usmażyć w kawałkach.
Podawać na ciepło z sosem na bazie jogurtu ( z ziołami )  same  lub jako dodatek  do pieczonych mięs .
Ja podałam przestudzony na sałacie posypany czarnuszką (bo nie było czarnego sezamu )- na drugie śniadanie .
Banan powinien być w środku pół płynny , a ciasto chrupiące.
* można smażyć całe banany po wyjęciu ze skórki - tyle , że wtedy trzeba by to robić w głębokim oleju

3 komentarze:

Joanna Genderka pisze...

Jeju! Uwielbiam takie smaki, jaka się głodna zrobiłam! Słodycz banana, kokosa w połączeniu z ostrymi przyprawami, pyycha...

Unknown pisze...

Bardzo ciekawy pomysł, nie jadłam nigdy bananów przygotowanych w ten sposób :)

Unknown pisze...

bardzo ciekawe i warte wypróbowania :)